Méhében él a nemzet?

POLITIKA
2014 április 03., 14:07

A héten debütált Szirmai Márton kisfilmje, amiben a politikust leküldik az országházból a köznép, a választók közé. A rövidfilm kapcsán és a közelgő választás apropóján szöget ütött a fejünkbe, vajon az egyszeri politikus miként láthatja a magyar nőket? Mit tudhatnak a pártok rólunk, nőkről? Milyennek látják vajon a nőket, akiknek a szavazataiért versengenek? Vajon mennyi köze van a honyatyák elképzeléseinek a valósághoz?

Előkaptuk a pártok választási programjait, majd némi éllel megpróbáltuk felvázolni, milyennek láthatják a Duna-parti nagy házból választóik több mint felét: a magyar nőket.

Mi kell a nőnek?

Amiben úgy fest mindenki egyetért: a magyar nő legnagyobb problémája ma az, hogy a munkahelyi és a családi kötelezettségeinek eleget kell tennie. A magyar nő akár egy szent asszony, akár egy öntudatos markos menyecske, de állást akar, és hogy szülhessen. Merthogy a magyar női választópolgár háromféle lehet: gyerekvállalást a közeljövőben tervező fiatal nő, kisgyerekes anya, vagy pedig már nyugdíjba vágyó ötvenes családanya.

Amit a pártok szerint a magyar nő szeretne, az családbarát munkahely, bölcsőde, törvényi védelem, és sok-sok közpénz, lehetőleg hónap elején. A család az első, a legfontosabb. Esetleg az, hogy ne verjék.

Lássuk hát, hogy parlamenti pártok programjaiból kiiindulva, szerintük milyenek a nők.

A kormánypártok szerint nők nem léteznek

A most vasárnapi választásra a Fidesz és a KDNP sem hirdetett programot. Ez nagy könnyebbség lehet nekik, mert nemcsak végiggondolni és megírni nem kellett, de progam hiányában a vitákban sem vesznek részt. Quadratisch. Praktisch. Gut.

Aztán kiderült, mégiscsak van program. A miniszterelnök egyetlen szóval foglalta össze: folytatjuk. Igaz, aztán mondott még néhány dolgot, amiben sok más téma mellett nem meglepő módon a nőpolitika sem szerepelt. Bővebb kifejtés híján így az elmúlt négy év alapján állítottuk össze a párt nőképét.

Ezek szerint a kormánypártok szemében nő mint olyan, nem létezik. A nő egy nagyobb egység, a család része. Anya vagy nagymama. Ha nem, akkor e két szerep egyikére törekszik épp. Amikor mégis foglalkozni kell velük, annak két oka lehet. Az egyik az, hogy segíteniük kell(ene) szorgos képviselőiknek. Dolgozzanak a kampányban, segítsenek már megnyerni a választást. Négyévente egyszer elárulják nekik, hogy tulajdonképp ők azok, akikre rá kell bízni a dolgokat, mert a nők azok, akik elintézik a dolgokat.

A másik pedig… hát hogy is mondjuk, hogy ne legyen bántó? A magyar nővel csak a baj van. Nem szül rendesen, és nem tudja, hol a helye. Pedig ők tudják, a magyar nők vagy szülnének, vagy nyugdíjba szeretnének menni, de mielőbb. Más lehetőség nincs. Esetleg, a hangosabbja tévedésből emancipálódik szegény, aztán követeli, hogy a családon belüli erőszakkal foglalkozzon az ennél sokkal fontosabb ügyekkel nyomasztott parlament.

A kormánypártok szerint a magyar nő tehát a családjának él. Fiatalabban tanul(na) is, de minek, hiszen úgyis értelmetlen szakokat választ a felsőoktatásban. Az ő érdekükben gátat is vetnek ennek. Gyereket akarnak, de nem szülnek annyit, amennyit szeretnének. Az abortusztablettát nyakra-főre kapkodná a hülyébbje, szóval hiába szeretné, nem kapja meg. Az átgyömöszölt meddővé tételi szigorítás után az új ciklusban ha lehet az abortusz szigorítását is újra napirendre fogják venni a kereszténydemokraták, ha jól értjük az államtitkár urat.

A magyar nő muszájból dolgozik, mert a férje nem keres eleget ahhoz, hogy eltartsa, mint régen, amikor minden jobb volt. Ezért bölcsődéket kell neki építeni, az sem baj, ha fizetőset. Ezen kívül mindenféle állami eszközökkel és kedvezményekkel támogatni kell szegényt, hogy munkát kaphasson. Nagyon fontos, hogy a nőknek ne kelljen választani az anyaság és a munkájuk között, de azért azért remélik, mindenki tudja, hogy a nőnek valójában a gyereke mellett a helye. Kivéve, ha közmunkás. Ha már (szerintük) túl öreg szüléshez, akkor dolgozzon kicsit, aztán kisvártatva úgyis csak a családdal és a háztartással akar törődni. Legyen olcsó ápolónő, bébiszitter, másra már úgysem jó, és még boldog is tőle. A magyar nő 50 éves kora után már csak a saját és a férje egészségével törődik, csak a családja fontos neki, hát hadd menjen nyugdíjba. Akkor is, ha nem akar.

A kormányváltók sem landoltak még a valóságban

A baloldali összefogás pártjai nagyon igyekeznek bebizonyítani, ők aztán ismerik a nőket. Éppen ezért programjaikba is bekerült egynémely női pont, afféle nőprogram. Ezt olvasva látjuk, a rakéta velük sem landolt még a valóságban. Ki is derítették, hogy a magyar nő legnagyobb baja a Fidesz. A kormány álszent és hazug, ráadásul a rég elavult nézetei miatt a nőnek házasságban kell élnie és a fakanál mellett a helye. Vannak még ilyen egyenlőségi izék, ezeket tán Gurmai Zita írta bele a szövegbe, biztos kint hallotta Brüsszelben, hát legyen, bár rajta kívül talán csak Szabó Tímea tudja, mi az.

Látják: a magyar nőt sajnálni kell, hiszen rengeteg igazságtalanság éri szegényt, túl sokat dolgozik, és túl sok házimunkát végez. Ha nincs munkája, szeretne. Egyébként pedig a magyar nő talpraesett, tudja mit akar (tanulni a család mellett) és felelősségteljes családanya. Van olyan is, aki elvált, és egyedül neveli a gyerekét. Bár az is igaz, hogy sok magyar nőt ver a partnere, vagy bántalmaznak, bárhol is legyen. Ez nem jó. A civil szervezetek a legjobbak, ők tudják, hogyan kéne csinálni ezt a nőpolitikát, majd ők segítenek.

Bajnaiék szerint a nőügy nemzetstratégiai kérdés, akármit is jelent ez. A magyar nő életében a munka és család dolog eleve egy konfliktus. Hálistennek a PM-esek emlékeztek rá LMP-s korukból, hogy nagyjából mi volt a program, hát néhány tőmondatban beletettek mindent a női kvótától kezdve a szexuális felvilágosításig. Az Együtt-PM szerint magyar nők olyan anyák, akik dolgozni akarnak, és ha politikusainkon múlik, fognak is. Az anyáknak sajnos kevés a pénzük, a családtámogatások összegét ezért megemelnék kormányra jutva. A nőknek (akik innen nézve is elsősorban kisgyerekes anyák, vagy apró unokáikat dajkáló nagyik) bölcsődét, óvodát, sok-sok családtámogatást kellene adni. Meg ingyen fogamzásgátlást. Megérdemlik. Vannak nehéz élethelyzetben lévő nők. Ők is terhesek vagy anyák. Forradalmi újdonság viszont, hogy a pártban felfedezték: férfi is lehet szülő.

Gyurcsány szerint az nem helyes, hogy a Fidesz a kevés gyerek miatt hibáztatja a nőket, meg hogy otthon akarja őket tartani. Főleg a cigány nők vigyázzanak az egészségükre!

A magyar nő nem férfi

A Jobbik szerint a magyar nő egyenlő, de azért mégiscsak más. A magyar nő legszebb hivatása az anyaság. Ezt el kell ismerni. A főállású anyaság is egy választás. A többi nőknek munkára és a férfiakkal egyenlő bérre van szüksége, mert különben nem tudja teleszülni a Kárpát-medencét. Tudjátok, méhében él a nemzet. A magyar nő fiatal és szülni szeretne. Csináljon amit akar, dolgozzon, legyen állam által fizetett bébiszittere, sőt felőlük még bölcsődébe is járathatja a gyerekét, azt sem bánják, csak szüljön már az ég szerelmére! Persze nem ám ész nélkül! A magyar nőt fel kell világosítani és meg kell terveznie a családját. Ez is a nő dolga. Onnan nézve mi, magyar nők mind 25 és 35 közötti, három-négy gyermekre vágyó emberek vagyunk, akik családbarát munkahelyeket akarunk és tisztességel fel akarjuk nevelni az utódainkat, nem úgy mint a… tudjátokkik.

Az LMP kész katalógust szedett össze a női gondokról

A zöldek írták a leginkább életszerű programot. Felőlük nézve a magyar nőnek sokféle baja van, mondhatni társadalmi probléma a népesség felének nyűgje. Kész katalógust szedtek össze tehát. A magyar nő minden problémájára szerintük is az állam a megoldás, meg a női kvóta. A magyar nők vállát sokszoros teher nyomja. Persze azért sokfélék is, de azért inkább fiatalok. Egy kis szabályozás itt, sok pénz ott, és a sokszínű magyar nő egyenrangú lesz a férfival, sőt. A magyar nőt hátrányosan különböztetik meg a munkahelyén, és korlátozzák a karrierterveit, ez nem jó. Nem fizetik meg, de legalább nőnek érezheti magát, különösen, hogy sokakat rendszeresen zaklatnak is. A magyar nő egyenlő akar lenni a férfiakkal, még a gyerekgondozást is megosztaná a leszármazottai apjával. A magyar nő elvárja, hogy az anyaságát könnyítsék meg, bárhová megy, mert vélhetően nem ő az egyetlen, aki gyerekkel van. A magyar nő ott akar szülni, ahogy neki jólesik, úgy akar dolgozni, ahogy neki a legjobb, szóval engedtessék meg neki. A magyar nő most elég felelőtlenül szexel, szóval kell neki felvilágosítás és óvszerautomata.

Az LMP szerint viszont a magyar nő nem feltétlenül csak középosztálybeli anya, esetleg gyámolításra szoruló bántalmazott. Látják, hogy a magyar nő bizony még prostituált is lehet, de jelzik, ha így is van, sosem önszántából teszi ezt.

Íme, ez lenne tehát a vasárnapi választáson induló legesélyesebb erők nőképe. Ti magatokra ismertek?

Mit gondoltok, kire férne rá leginkább, hogy kilőjék a a T. Ház kupoláján át kicsit tájékozódni, hogy él az istenadta nép?

Visszaszámlálás indul...

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.