Csatát nyert a buli a Gödörnél

Budapest
2014 április 04., 12:51
comments 53

Felszívott beggyel, feltűrt ingujjban, csőre töltött kamerával rontottunk be az Erzsébet térre, mert város- és internetszerte jöttek-mentek a hírek, hogy az egykori Gödör környékén kitört az orbáni fasizmus.

Miszerint szigorú házirendet vezettek be, és a megújult térre már nem lehet biciklivel betekerni, alkoholt előkapni, fűben heverészve, pöfékelve hupákolni, mert jönnek a tér üzemeltetőinek biztonsági emberei, és azonnal fenyítenek.

godor3

Rémhírek:

  • Alkoholt nem vihetsz be a térre, csak a téren lévő vendéglátóhelyeken vásárolt italt lehet a téren fogyasztani, ezt számlával kell igazolni.
  • Csak a kocsmák területén lehet alkoholt fogyasztani.
  • Tilos a dohányzás a téren.
  • Tilos kutyát bevinni.
  • Biciklivel, robogóval, gördeszkával tilos behajtani a térre.
  • És bizonyára hamarosan betiltják a fűben üldögélést is.

Ezzel szemben mi csütörtök este hétkor vörös fejjel berúgtuk az Erzsébet tér ajtaját, és döbbenten láttuk, hogy a Gödörnél csak annyi a változás, hogy nincs húgyszag. Még.

godor4

És valóban itt egy videó, ami bizonyítja, hogy voltak próbálkozások a házirend betartatására. Ebben valakire a biciklije miatt szólnak rá, és a behozott italok miatt is piszkálják az embereket.

Hello-hello, az Erzsébet tér a népé!

A kormány hosszú civakodás után vette át a Gödört és környékét a fővárostól. 2013 szeptembere és 2014 márciusa között 2,5 milliárd forintból pedig felújították a nagyon lelakott területet. Rendbehozták az összetört diszkövezetet, a gyepet, kiszélesítették a sétányt, kibővítették az Akvárium klubot, helyrehozták a szökőkutakat.

Tehát a terület állami tulajdonban van, de nem közterület, nem park, nem köztér, hanem egy állami cég, az Erzsébet utalványokat is forgalmazó, Erzsébet Vagyonkezelő Kft. által üzemeltetett magánterület.

Akik most ki vannak akadva, és péntek este demonstrálni készülnek a poroszos házirend ellen, azt mondják, az Erzsébet tér mindenkié, és nehogy már ne lehessen ott szabadon piálni, cigizni, bringázni.

És tényleg, nehogy már!

Az Orbán-kormány nem szereti, ha itt Budapesten nevetgélnek, meg jól érzik magukat az emberek. Ráadásul a tulajdonviszonyokat is imádják átrendezni, szóval simán lehet, hogy azt mondták:

Helló, hippik, mostantól mi nevetgélünk itt!

godor2

A Gödörrel láthatóan nagy tervei vannak a kormánynak, ami általában megöli a bulit, de itt most az a faramuci helyzet állt elő, hogy pont azért lehet szabadon és legálisan viháncolni és bulizgatni az Erzsébet téren, mert a kormány kisajátította azt. Hiszen, ha valóban park, közterület lenne, akkor ott egyáltalán nem szabadna alkoholt fogyasztani, 10 után hangoskodni, ésatöbbi. De mivel magánterület, tulajdonképpen az egész egy nagy vendéglátó hellyé vált. Így elvileg, ha a tulajdonos úgy dönt, akkor legálisan lehet piálni. De a házirendet is ő írja.

godor1

Ha leszarják, hát leszarják, mit tudok csinálni

Csütörtök esti helyszíni szemlénken azt láttuk, hogy százak üldögélnek a fűben, padokon, cigarettáznak, isszák a saját borukat, sörüket, a biciklik meg összevissza hevernek. A biztonságiak csak akkor léptek komolyan közbe, ha valaki a sétányon motorral, biciklivel vagy gördeszkával akart végigzúzni. Őket megkérték, hogy szálljanak le a járgányukról, és tolják.

godor6

Odamentünk a rendfenntartókhoz, hogy

mondják már el, hogy mit szabad, és mit nem, miért szólnak, miért nem.

Elméletileg csak a vendéglátó helyek területén lehet alkoholt fogyasztani. Mikor rákérdeztünk, hogy hol húzódnak a vendéglátóhelyek határai, azt mondták, nem tudják. Ők hébe-hóba szólnak, ha valaki nem a megengedett helyen fogyaszt alkoholt, de ha leszarják, akkor leszarják. Mit tudunk tenni? Mondta lemondóan, széttárt karokkal az egyik őr. Azt nem figyelik, hogy ki milyen alkoholt fogyaszt, és bicikliket is be lehet tolni a területre.

godor5

Tegnap legalább ezerötszázan zsizsegtek az Erzsébet téren. Az egyik sétányon három, a másikon kettő őr próbálja betartatni a rendet. Közepes lelkesedéssel.

Valószínűleg az történt, hogy az első napokban még megpróbáltak érvényt szerezni az új házirend idióta szabályainak, de pár nap alatt belátták, hogy nincs esélyük a bulizó, gyakran külföldi tömeggel szemben. Feladták. És mostanra azt a szerény célt tűzték ki maguk elé, hogy megóvják a teret a pisaszagtól és a teljes lepukkanástól. Nagyon helyesen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.