Ha ön átjelentkező szavazó, vigyen kisszéket, ételt, italt

POLITIKA
2014 április 06., 11:36
comments 29
  • Emlékeznek még 2010 hosszú éjszakájára, amikor a kijelölt szavazókörökbe irányított átjelentkezők késő este végeztek a szavazással?
  • És arra az ígéretre, hogy ez többet nem fog előfordulni?
  • Óriási sor végére tudnak állni megint az átjelentkezők.

Miközben a szavazók úgy általában nem lökdösődnek a jobb helyekért a fülkék előtt, és a legtöbb szavazókörben csak azért tart egy pillanatnál tovább a szavazás, nehogy véletlen kamupárt kerüljön a toll alá, az átjelentkező szavazók újra a demokrácia ünnepének szegény rokonai lettek.

Ők többnyire azok, akik nem akartak utazni pár száz kilométert egy szavazásért, ezért bekérdezkedtek egy másik szavazókörbe. Most pedig olyan hosszú sorba állnak, hogy akár meg is járhatták volna oda-vissza.

photo_camera Budapest, Akácfa utca
photo_camera Pécs
photo_camera Csepel
photo_camera XIII. kerület
photo_camera Bakáts tér

Azokat, akik amúgy is ott szavaznának, állítólag előre engedik. Ezzel mondjuk a sor nem csökken, és valószínűleg az amúgy sem magas választási kedvet sem növeli.

2010-ben órákat csúszott a szavazás feldolgozása, mert nem addig nem kezdhették el, amíg a sor nem ért végét. Négy éve a Bocskai úton volt a legnagyobb a sor. Most is rengeteg várnak ott, hogy szavazhassanak. A szabáyl az, hogy aki este hét előtt állt be a sorba, azt meg kell várni az urnazárással. Utána viszont már nem lehet beállni a sorba.

Ha Ön is sorban áll, küldöjön képet/videót/beszámolót a szerk@444.hu-ra.

A Kertész utcából ez a kép futott be

sorkertesz

Pestszentlőrinc, Kossuth Lajos tér 1. átjelentekzőknek laza 1 órányi a sor. hangulat békés, mondhatni elvtársias - írta negyed három után pár perccel István.

photo_camera Rákospalota. Szavazási idő helyieknek két perc. Átjelentkezőknek 35.
photo_camera Szeged, fél hármas állapot. Olvasónk, Péter fél órája állt be, szerinte még kb egy negyed óra benne van.

A Vastagbőr egy hosszú snittel mutatta be, milyen hosszú a sor Zuglóban. Ott állítólag két óra is lehet a várkakozás.

Gergő nevű olvasónk kettőre ért a VIII. kerületi kijelölt helyre (6-os választókerület, 62. szavazókör, Raoul Wallenberg Szki). 27 perc alatt végezett az egésszel. Sorbanállás közben többször is szóltak, hogy aki nem átjelentkező, az ne álljon sorba, megmutatták merre menjen. Kezdőbetű szerint többször is külön utakon ment a sor. "Sokkal lassabb haladásra számítottam, bőven pozitív csalódás" - összegzett.

XIII. kerület: 1 óra 26 perc

A XIII. kerületben szavaztam. Az odaérkezésem és a távozásom között mindőssze 1 óra és 26 perc telt el. Az elején még egészen jól haladtunk, de amint átértünk a kapun, mintha belassult volna az idő. Pechemre még a vezetéknevem is B betűvel kezdődik. Ez azért érdekes, mert itt a különböző asztaloknál, különböző kezdőbetűvel rendelkező emberek szavazhattak, de én megnyertem magamnak a leghosszabb sort. Nem is tudom mi volt számomra a legmegdöbbentőbb. Talán az a szervezetlenség, hogy azt sem tudták mikor kit hívjanak be. Semmi logika nem volt abban sem ahogy asztalonként szétszedték a neveket - adott helyzetjelentést Alexandra.

A XIII. kerületben kb kétszáz méter volt a sor, az elejéről hívtak be ABC szerint az embereket, de ettől iszonyat lassan halad a sor, a helyieknek szánt szavazóhelység meg pang az üressegtől - írja az olvasónk.

A Bakáts téren pedig sem fogják hétkor lezárni az urnákat. Részletek itt.

XX. kerület: 43 perc

Bp., 20. ker., 011-es választókörben 12.00-től  43 percet vártam az átjelentkezők sorában. A helyi lakosok egy ideig velünk ácsorogtak, mert nem jelezték nekik semmilyen formában, hogy minket külön kezelnek, vagyis ez nem az ő soruk. Később szóltak nekik, hogy nem kell velünk várakozniuk. Viszont senki sem állt ki/adta fel az átjelentkezők közül, akik jelentős része 30-35 körüli/alatti fiatal volt, csak egy idősebb nő ment előre, és beszólt az ajtóból, hogy szervezzenek át valamit, mert így sokat kell várni. Úgy láttam, nem reagáltak neki semmit, bár lehet, nem is hallották, mit beszél.

Bocskai út: nem is annyira vészes

60-70 perces sorokról beszélnek, én 16.22-kor álltam be, és a sarokról negyed óra alatt az iskolaudvarra jutottam. Vizet, gyümölcslevet es túrós batyut osztanak - önt lelket az örök csüggedőkbe Máté.

bocskaisor

 

Bocskai út: de mégis

A helyszínen kollégánk, Anarki azért ennél rosszabb tapasztalataokról számolt be, aztán újra jelentkezett az előbb még optimista Máté.

Átjelentkezőként 55 perc alatt végeztem a Bocskai úton.Az ABC szerint az emberek 5 csoportra vannak osztva, Ke-L-M vezeteknevűek haladnak a leglassabban (3-as csoport). A-E vezeteknévvel akár szűk 40 perc alatt is sorra lehet kerülni.

bocskaisor2

A választási bizottság emberei nagyon pörögnek, le a kalappal, kicsit úgy éreztem magam, mint egy jófajta sorversenyen.

A sor egy kicsit nőtt a 16 oras allapothoz kepest. Már a sarkon túl is állnak jópáran. Valszeg a szombati bulijarat is felébredt.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.