Hat ok, amiért ilyen sokan nem szavaztak

politika
2014 április 06., 16:18
comments 81

Alacsony volt a részvétel, utoljára csak 1998-ban voltak ennél kevesebben szavazni. Fél hatig 56,77 százalék szavazott. Ez a második legkisebb részvételt sejtet, a mélypont 1998-ban volt. Miért lehetett ez?

Sokan úgy érezhették, hogy nincs tétje a szavazásnak, annyira egyértelműnek tűnt a Fidesz-KDNP győzelme

Lehetséges, hogy így történt, hiszen a közvélemény-kutatások az egész kampány alatt egyértelmű Fidesz-fölényt jeleztek. „A mi a tétje a választásnak?” típusú elemzésekben arról volt szó, hogy lesz-e kétharmad, és nem arról, hogy ki fog nyerni. „Minek menjek el, ha úgyis eldőlt?” - vélekedhettek sokan.

Ugyanaz a kínálat mint négy éve volt

Az összes bejutásra esélyes párt listáját ugyanaz az ember vezette mint négy éve. Senki sem tudott érdekeset, újat mutatni, így a politikából kiábrándultakat nehéz volt mozdítani. Sem új párt, sem pedig új politikusok nem kerültek elő a 2014-es választásokra.

Vérszegény volt a kampány

Ilyen unalmas kampányt még nem látott Magyarország. Nem voltak viták, nem voltak tévéreklámok (mindkettő a Fidesz miatt maradt el). Senki nem készült semmilyen ígérettel: a fő üzenet a nagy pártoktól az volt, hogy a másikat meg kell fékezni, mert különben jön az apokalipszis. A kisebbek meg azt üzenték, hogy a nagyok orrára kell koppintani, mert különben jön az apokalipszis. A riogatás maradt a fő eszköz, pozitív üzenet alig volt.

A Fidesznek mindig az alacsony részvétel volt jó, most direkt erre mentek

A magas részvétel eddig mindig a baloldalnak kedvezett a választásokon. A baloldali győzelmek idején (1994, 2002, 2006) minden esetben magasabb volt a részvétel, mint amikor a jobboldal győzött (1990, 1998, 2010). A Fidesz a saját szavazóit szerette volna minél nagyobb számban megmozgatni, de nem akart másokra is hatni. Ha a legnagyobb párt visszafogja magát, akkor az erősen hat ez egész kampányra.

A baloldali blokk sokáig önmagával foglalkozott

Az MSZP – Együtt-PM – DK – (Liberálisok) szövetség nehezen jött össze, és így nem volt egyszerű kampányolniuk sem. Egyeztetni, összehangolni és közben identitást mutatni egyáltalán nem egyszerű feladat, megoldani se nagyon sikerült. Nagyon lassan indultak be, március közepéig szinte láthatatlanok maradtak.

Nagy sorokról érkeztek a hírek

Hiába mentek el kevesen, az átjelentkezetteknek sokat kellett várniuk. Ez ugyan nem vonatkozott az otthon szavazókra, de a felületes hírfogyasztókat távol tarthatta az a félinformáció, hogy kényelmetlen lesz szavazni.

És mit gondolnak mások, hogy miért?

Eddig három politikus nyialtkozott a részvételről (végleges részvételi adat még nincs):

  • Orbán Viktor szerint: Méltóságteljes volt a részvétel.
  • Bajnai Gordon szerint: Közöny, félelem és reményvesztettség jele az alacsony részvétel.
  • Kocsis Máté szerint: Átlagos volt a részvétel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.