A Fidesz ennél több szavazattal vesztett 2002-ben és 2006-ban is

POLITIKA
2014 április 07., 00:08
comments 91

Ha a leadott szavazatok számát nézzük, akkor az MSZP javított a legtöbbet a 2010-es eredményéhez képest. Bő kétszázezerrel többen szavaztak a párt vezette balos szövetségre, mint amennyit az MSZP kapott négy éve. A párt így bő 20 százalékot javított. Ám így is csak árnyéka 2006-os vagy 2002-es önmagának.

A Jobbik valamivel több mint százezer szavazattal kapott többet mint négy éve, ez 10 százalékos javulás.

A Fidesz majdnem 700 ezer szavazatot vesztett, mintegy 25 százalékot rontottak.

Az LMP majdnem 140 ezer szavazatot vesztett, ez közel 40 százalékos romlás saját előző erdményükhöz képest.

Ehhez képest a parlamenti arányok így változtak

Az új választási rendszerből és a sok fideszes egyéni győzelemből azonban az kövektezik, hogy a parlamenti mandátumok aránya nem e számoknak megfelelően változott. A fideszes képviselők aránya 68 százalékról csak 66,8 százalékra csökkent. A szocialisták 15-ről 19 százalékra javították arányukat a parlamentben. A jobbikosok aránya viszont fél százalékkal csökkent, 12,18-ról 11,56 százalékra. Az LMP-sek aránya 4,15-ről 2,54 százalékra csökkent.

A Fideszre többen szavaztak, amikor vesztett

A Fidesz 2002-ben és 2006-ban is valamivel több szavazatot kapott mint most. Akkor a 2,3 millió és 2,2 millió szavazatukkal is vesztettek, most 2,1 millió szavazat sem kellett nekik a győzelemhez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt