Leszbikus temető nyílt Berlinben

életmód
2014 április 07., 14:48
comments 7

Európa első meleg nőknek szánt temetője nyitotta meg a kapuit a hét végén Berlin egyik sírkertjében.

Az újonnan kialakított temetkezési terület a kelet-berlini Prenzlauer Berg negyedben lévő, 200 éves Georgen-Parochial temető része.

„Az ötlet négy évvel ezelőtt merült fel a Safia nevű leszbikus szervezet tagjaiban, miután feltették maguknak a kérdést, hol szeretnének nyugodni”

– mondta Astrid Osterland, az elsősorban idősebb leszbikusokat tömörítő szervezet tagja, aki szerint együtt akarnak maradni, közel azokhoz, akikkel együtt éltek, harcoltak, és akiket szerettek.

Osterland már le is foglalt magának egy sírhelyet a 400 m²-es temetőben, ahol 80 sírnak jut hely, és urnás temetésre is van lehetőség. „Több temetőt számba vettünk, de végül emellett döntöttünk, mert ismertük és tudtuk, hogy gyönyörű” – mondta Osterland, aki szerint a sírkert ötlete furának tűnhet, de semmiképpen sem „a férfiak elleni harc” megnyilvánulása. Mint mondta: „Nem lesznek határvonalak, hogy körülzárják a területet, így bárki, aki szeretne belépni és leróni tiszteletét a halottak előtt, azt örömmel látjuk.” (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.