Magyarország a legjobb érv az EU elhagyására

POLITIKA
2014 április 08., 08:11
comments 303

"Mindenféle revansista nacionalisták éppen most szerezték meg a szavazatok 65 százalékát a posztdemokratikus Magyarországon."

Ezzel az erős mondattal nyitja a magyarországi parlamenti választásról szóló publicisztikáját a Telegraph nemzetközi gazdasággal foglalkozó szerkesztője, a baloldalisággal vagy liberalizmussal véletlenül sem gyanúsítható Ambrose Evans-Pritchard.

Cikke címében pedig arról ír, hogy ha okot kell találni az Európai Unió elhagyására, Magyarországnál jobbat keresni se kell. Hogy miért?

Az egyik ok a "misztikus zsidófaló Jobbik" megerősödése, ami miatt a következő négy évben folytatódhat a gárdisták menetelése a és a nyilaskeresztes nosztalgia. "A jobbik egy fasiszta párt, máshogy rémisztő, mint a UKIP, Le Pen vagy Geert Wilders" - mondta erről Charles Grant, a Center for European Reform think tanktől. Hogy miért? Mert szemben a Jobbikkal a UKIP például szimplán euroszkepticizmusával érdemelte ki a szélsőjobboldali jelzőt, valójában egy szabadpiacpárti atlantista párt, aminek semmi köze a kelet-európai fasisztákhoz, vagy akár a Fideszhez

Mert Evans-Pritchard szerint önmagában a Fidesz földcsuszamlásszerű győzelme sem megnyugtató, pláne azután, amit kormányzása négy évében csinált:

  • Zaklatták a médiát.
  • Kisöpörték a bíróságokat.
  • A kampányszabályokkal elnémították az ellenzéket.
  • Miközben a kormánypropaganda korlátlanul folyhatott.

És ami még ennél is aggasztóbb, az a revansizmus feltámadása, írja. Magyarország félmillió határon túli magyarnak adott állampolgárságot. Ők a trianoni szerződés után rekedtek az új határokon kívül. Ezeket a határokat, ha jogilag nem is, politikailag vitatják.

"Pont úgy, ahogy a Krímmel is történt a múlt hónapig" - írja.

Evans-Pritchard szerint az okok az európai monetárius unió gazdaságpolitikájában is rejlenek. Ez Magyarországon az olcsó tőke beáramlása által gerjesztett lufiszerű növekedéshez, illetve a lakosság és a gazdasági szereplők gyors eladósodásához vezettek. Ebből lett aztán a válság a forint összeomlása után.

A növekedési és visszaszorítási ciklusok váltakozása miatt Magyarország növekedési adatai kiábrándítóak - 2008 óta a legjobb évben 1,6 százalékos volt a bővülés, aminél még 2012-ben is nagyobb volt a visszaesés, nemhogy 2009-ben, amikor 6,8 százalékkal szűkült a gazdaság.

Vagyis Evans-Pritchard szerint a gyorsan beáramló olcsó tőke miatt esett vissza a magyar versenyképesség, így a felzárkózáshoz szükséges öt százalékos növekedés reménye is.

Akárhogy is, Evans-Pritchard szerint Magyarország

már nem tekinthető teljes egészében működő demokráciának.

És mert az EU ezt némán tűri, egyre inkább Magyarország a legjobb érv az EU elhagyására:

"A kérdés számunkra az, hogy ahhoz az EU-hoz akarunk-e tartozni, aminek autoriter rezsimek is a tagjai. Jusson eszükbe, hogy egy magyar bíróság egyértelmű bizonyíték nélkül is kiadhat európai elfogatási parancsot egy brit földön tartózkodó brit állampolgár ellen. És pontosan ezt is teszi."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.