Már csak Vietnamból várunk szavazatokat

Mindegyik külképviseletről megérkeztek a szavazatokat tartalmazó urnák a Nemzeti Választási Irodába. Kivéve Vietnamot, a kilencvenhetediket. A jogszabály szerint a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak a szavazás utáni negyedik nap, azaz csütörtök éjfélig kell megérkezniük az NVI-hez.

Mivel Vietnamból még nem jött meg a 22 szavazatot tartalmazó urna, nem lehet megkezdeni a külképviseleti urnák felbontását.

A külképviseleteken összesen 24 059 választó adta le szavazatát.

Amint megérkezik Hanoiból is az urna, az NVI munkatársai mindegyik urnát felbontják, és a 106 egyéni választókerület szerint csoportosítják a szavazatokat, amiket azután az átjelentkezéssel szavazók szavazataival együtt eljuttatnak a 106 országgyűlési egyéni választókerület kijelölt szavazatszámláló bizottságához. Itt az átjelentkezéssel szavazók, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait bekeverik a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálja meg a szavazatokat a szavazatszámláló bizottság. Amikor a szavazatszámláló bizottság eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, a választókerületi választási bizottság megállapítja a választás választókerületi eredményét. (MTI)