Kidobta a strasbourgi bíróság Kátai József ügyét

jog
2014 április 10., 11:06

A rokkantnyugdíjasokat érintő 2011-es jogszabályváltozás nem okozott jelentős anyagi hátrányt a korábban rokkantnyugdíjban részesülő Kátai Józsefnek, jogosultságának felülvizsgálata pedig még nem zárult le, ezért a a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróság csütörtökön elutasította Kátainak a magyar állam ellen benyújtott panaszát.

A strasbourgi bírák figyelembe vették, hogy a 2011-es változás értelmében Kátai elesett bizonyos korábban élvezett kedvezményektől, és nyugdíj helyett rokkantsági vagy rehabilitációs juttatásra lehet jogosult. Ezzel együtt úgy ítélték meg, hogy a törvényben előírt felülvizsgálati eljárás még nem zárult le, és addig Kátai ugyanannyi pénzt kap az államtól, mint korábban, ezért nem érte jelentős anyagi kár.

Az 56 éves komlói Kátait a bíróság közleménye szerint 2007-ben jogerős döntéssel tartósan rokkantnak ítélték, rokkantnyugdíját pedig havi bére 37 százalékában állapította meg a bíróság, amely azt is kimondta, hogy Kátai állapota visszafordíthatatlan, és nem vethető alá további értékelésnek.

A 2011-ben elfogadott jogszabály ugyanakkor arra kötelezte a rokkantnyugdíjas férfit, hogy jelentkezzen felülvizsgálatra, miután pedig ezt megtette, az eljárás lezárultáig a korábbi nyugdíjával azonos mértékű ellátást kap.
A férfi azzal fordult a strasbourgi bírósághoz, hogy sérült a tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz. Azt is kifogásolta, hogy a magyar állam szerzett jogától fosztotta meg, és megsértette a magántulajdonhoz fűződő jogot is. A beadvány elutasítása azt jelenti, hogy a bírák érdemben ezeket az állításokat nem vizsgálták. Az elutasítás ellen fellebbezni nem lehet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.