A Kúria szerint a 4K dehumanizálta Orbánt a majommal

jog
2014 április 13., 16:01
comments 92

Helybenhagyta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság korábbi döntését, amiben az elmarasztalta a 4K videóját. A videóban egy majom Orbán Viktor hangján reppel. A Kúria szerint 

"Az állattal való azonosítás mindenkor dehumanizálja az érintett személyt, és ez az adott esetben alkalmas lehet az emberi méltóság megsértésére. Magyarországon a majommal való azonosítás  azt eredményezi, hogy az állat leképeződött negatív tulajdonságai a jelöltekhez kötődnek (negatív kampány), miközben a kampányoló jelölt humán formában jelenik meg. A Kúria álláspontja szerint ez a negatív kampánynak olyan meg nem engedhető formája, mellyel szemben az érintett nem érvelhet, nem bizonyíthat. Ezzel sérülhet a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelve."

Tízezer forintot kell fizetniük az államnak. Erről a videóról van szó:

 

A videoklipben egy csimpánzjelmezes alak mozog, a zene és a szöveg pedig egy Orbán-beszéd remixe, időnként azonban Gyurcsány elkúrtukja is behallatszik. Egyébként a videót korábban már letiltották például a 12. kerület tévéjében, mert nem fért bele az etikai kódexükbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.