Az országos tisztifőorvos szerint is jogsértő, ha azonnal rendőrt hívnak a drogfogyasztó beteghez

2014 április 14., hétfő 14:15
16

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) fordult Paller Judithoz, az országos tisztifőorvoshoz, mert a mosónmagyaróvári Karolina Kórház január 24-én rendőrt hívott egy kábítószer-fogyasztás miatt eszméletét vesztő 16 éves fiúhoz. A fiú ellen kábítószerrel való visszaélés bűncselekmény gyanújával indult büntetőeljárás.

A tisztifőorvos kivizsgálta a TASZ panaszát, és megállapította, hogy a kórház tényleg megsértette az adatvédelmi jogszabályokat, amikor a szülők írásos engedélye nélkül hívtak rendőrt a fiatalhoz.

A kórház igazgatója, Bertalan István korábban azt nyilatkozta, hogy minden kábítószer-fogyasztó páciens esetében gyorstesztet végeznek el, és pozitív eredmény esetén értesítik a rendőrséget. Az adatvédelmi ombudsman egy korábbi állásfoglalása szerint azonban az egészségügyi dolgozóknak a páciens kábítószer-fogyasztása esetén nem szabad értesíteni a rendőrséget.

Ezzel ugyanis egyrészt megsértik az orvosi titoktartás kötelezettségét, másrészről pedig elrettentik a fiatalokat attól, hogy hasonló esetben orvosi segítséghez forduljanak.

Az orvos csak akkor hívhat rendőrt, ha a 18 éven aluli pácienst bántalmazták, elhanyagolták, vagy ha a bűncselekmény következményeként 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

- áll a TASZ közleményében.

A kórház később azt állította, hogy a szülők kérték a rendőrség hívását. Ezt azonban csak írásos felhatalmazás útján tehették volna meg. Az országos tisztifőorvos ezért megteszi a kórházzal szemben a szükséges lépéseket, az adatkezelési jogszabályok megsértése miatt.

Éppen hétfő reggelre jelentek meg a Global Drug Survey legfrissebb eredményei, melyek azt mutatták, hogy míg Magyarországon alkohol miatt nagyjából ugyanannyian kértek sürgősségi orvosi ellátást, mint a világ többi részén, addig az illegális szereket fogyasztók sokkal ritkábban. Éppen a hasonló esetek miatt is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt