Padon fekvő hajléktalanként ábrázolja Jézust egy szobor

vallás
2014 április 14., 15:12
comments 29

Az Egyesült Államok egyik apró városában, Davidsonban még hónapokkal ezelőtt avattak fel egy új Jézus-szobrot a helyi episzkopális templom épülete előtt. A kompozíció szokatlan, Jézust nem tanítás közben vagy keresztre feszítve ábrázolják, hanem mint egy hajléktalant, aki egy padon húzza meg magát, betakarózva.

Nem sok mindenből lehet rájönni, hogy Jézusról van szó. Csak a takaró alól kilógó lábfejen látható sérülések árulkodnak.

A fogadtatása elég vegyes volt. Sokan szerették, de voltak persze, akik felháborodtak. Egy nő például felhívta a rendőrséget, amikor először látta. Azt hitte, hogy tényleg egy hajléktalan ember fekszik ott. Azaz volt egy nő, aki rendőrt hívott egy templom előtt fekvő padon alvó Jézusra.

photo_camera (kép via Gawker/NBC)

A szobor amúgy magánadományból készült, de elhelyezését támogatta a helyi episzkopális egyház tiszteletese is, aki szerint a szobor csak autentikusabbá teszi templomukat.

Őszintén megmondva, a miénk egy viszonylag jómódú egyházközösség, és folyamatosan emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy hitünk a társadalom szélére szorultakért érzett aggodalomban fejeződik ki.

- mondta David Buck tiszteletes.

A tiszteletes szerint szobor egyfajta vizuális megjelenítése Máté evangéliumából annak a részletnek, amikor Jézus azt mondja

Bizony, mondom nektek: Amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.

A szobor installálása után már több város egyházközössége jelezte, hogy hasonló szobrot szeretne. Kerülhet ilyen Chicagóba és Washingtonba is.

A szobor alkotója, a kanadai Timothy Schmalz nem csodálkozik, hogy alkotása provokatív lett. Mert pont annak szánta, az volt a cél, hogy kikezdje az emberek gondolkodását.

Korábban amúgy más templomoknak is felajánlotta a szobrot, de ők visszautasíttatták. De a bronzszobrából akár még Rómába is kerülhet egy példány, tavaly novemberben a Vatikánban magának a pápának mutatta meg a szobor egy kisméretű mását.  Ferenc pápa pedig odasétált a szoborhoz, megérintette a térdét, és imádkozott. Most Róma városvezetésére várnak, hogy engedélyezzék a szobor kihelyezését.

Mára a városban is elfogadták a szobrot, egyre kevesebben ellenzik. Nem ritka, hogy egyesek úgy imádkozzanak, hogy közben a hajléktalan Jézushoz érnek hozzá. (via NPR, kép innen)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.