A győzteskompenzáció és a határon túliak nélkül nem lenne kétharmada a Fidesznek

POLITIKA
2014 április 15., 11:00
comments 133

Az új választási rendszer legtorzabb torzszülöttje, a győztes jelöltek után járó töredékszavazat 6 mandátumot hozott a Fidesznek.

Mi az a győzteskompenzáció? A választási rendszer egyik újítása, amely alapján már nemcsak a vesztes jelölt szavazatai kerülnek töredékszavazatként az országos listára, hanem azok a győztesre adott szavazatok is, amelyek a törvényt alkotó fideszesek sajátos értelmezése alapján nem hasznosulnak, vagyis:

minden olyan szavazat, amire a választási matematika szabályait szorosan értelmezve nem volt szükség az egyéni jelölt győzelméhez.

Magyarán, a második helyezettre leadott szavazatok számához hozzáadnak még egyet, és ezt levonják a győztesre adott szavazatokból, a különbözet pedig töredékszavazatként az országos listára kerül.

Idén a 106 egyéni körzetből 96-ban a Fidesz jelöltjei győztek. A Political Capital elemzése szerint régi szabályok alapján így mindössze 189 710 töredékszavazata keletkezett volna a Fidesznek, de a győztesnek járó kompenzáció hozott még 764 612 szavazatot, ami összességében 6 plusz mandátumot jelent.

További egy mandátumot hozott a fidesznek a határon túli magyarok rájuk adott 122 588 szavazata is - önmagában enélkül se lenne már kétharmada a Fidesznek, derül ki a tanulmányból, amit itt olvashat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.