A kaliforniaiaknak hozzá kell szokniuk lassan, hogy szennyvízből lehet majd az ivóvizük

időjárás
2014 április 17., 08:47
comments 24

500 éve nem tapasztalt szárazság pusztított idén Kaliforniában. Olyan mértékű, hogy még az űrből is lehetett látni a hatását. A vízhiány miatt ismét felmerült egy évtizedek óta keringő ötlet: ideje lenne a szennyvíz újrahasznosításának.

photo_camera (via NASA)

Kaliforniában már többször próbáltak hasonló víztisztítórendszereket üzembe helyezni, de a legtöbb helyen undor és felháborodás fogadta az ötletet. Az egyetlen kivétel Orange County, ahol éppen most tervezik kiterjeszteni a rendszerüket, ami már most is hétmillió gallon friss vizet állít elő naponta.

Kalifornia nemrég egymilliárd dolláros keretet szabadított fel arra, hogy még több újrahasznosított víz kerülhessen forgalomba. A kormányzó, Jerry Brown is arról beszélt, hogy az államnak egyszerűen több jó minőségű vízre van szüksége, és az újrahasznosítás a megoldás ehhez.

photo_camera (David McNew/Getty)

Hiába most ez a nagy lelkesedés, a korábbi hasonló projektek mind a fogyasztók felháborodása miatt buktak meg. A víz megtisztítása a szennyvízből amúgy mára rutinszerűen végezhető, így jutnak folyadékhoz az asztronauták is. Mégis söpört el népharag hasonló intézkedést már 1999-ben és 2004-ben is.

Los Angelesnek is vannak víztisztító ambíciói, 2010-ben építettek is egy telepet, ami képes lenne 120 ezer otthonba újrahasznosított vizet juttatni. Ezt azonban a közfelháborodás miatt végül nem használják, a telep ma üresen áll.

A szárazság és az egyre súlyosabb ivóvízhiány azonban megváltoztatta a közhangulatot is. 2012-ben volt már olyan közvélemény-kutatás San Diegóban, ami szerint a helyiek 73 százaléka elfogadná, ha újrahasznosított víz is kerülne a vízkészletükbe. Ez hatalmas előrelépés egy évtized alatt.

photo_camera Vízhiány, szárazság, Kalifornia, Jack Nicholson - ha csak egy filmet néz meg a témában, az a Kínai negyed legyen

Az újrahasznosított vízzel szemben minden érv szimplán pszichológiai. Hiába igazolja minden kísérlet, hogy az így kinyert víz tiszta és steril, az emberek mégis undorodnak a gondolattól, hogy az egyszer már megjárta a vécéjüket.

De a jelek szerint muszáj lesz megbarátkozniuk a gondolattal. San Diego megyében Escondido városában éppen most fogadtak el egy 285 millió dolláros tervet arra, hogy minden termelődő szennyvizet öntözésre alkalmas vízzé alakítsanak át. (via NationJournal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.