A kaliforniaiaknak hozzá kell szokniuk lassan, hogy szennyvízből lehet majd az ivóvizük

500 éve nem tapasztalt szárazság pusztított idén Kaliforniában. Olyan mértékű, hogy még az űrből is lehetett látni a hatását. A vízhiány miatt ismét felmerült egy évtizedek óta keringő ötlet: ideje lenne a szennyvíz újrahasznosításának.

(via NASA)

Kaliforniában már többször próbáltak hasonló víztisztítórendszereket üzembe helyezni, de a legtöbb helyen undor és felháborodás fogadta az ötletet. Az egyetlen kivétel Orange County, ahol éppen most tervezik kiterjeszteni a rendszerüket, ami már most is hétmillió gallon friss vizet állít elő naponta.

Kalifornia nemrég egymilliárd dolláros keretet szabadított fel arra, hogy még több újrahasznosított víz kerülhessen forgalomba. A kormányzó, Jerry Brown is arról beszélt, hogy az államnak egyszerűen több jó minőségű vízre van szüksége, és az újrahasznosítás a megoldás ehhez.

(David McNew/Getty)

Hiába most ez a nagy lelkesedés, a korábbi hasonló projektek mind a fogyasztók felháborodása miatt buktak meg. A víz megtisztítása a szennyvízből amúgy mára rutinszerűen végezhető, így jutnak folyadékhoz az asztronauták is. Mégis söpört el népharag hasonló intézkedést már 1999-ben és 2004-ben is.

Los Angelesnek is vannak víztisztító ambíciói, 2010-ben építettek is egy telepet, ami képes lenne 120 ezer otthonba újrahasznosított vizet juttatni. Ezt azonban a közfelháborodás miatt végül nem használják, a telep ma üresen áll.

A szárazság és az egyre súlyosabb ivóvízhiány azonban megváltoztatta a közhangulatot is. 2012-ben volt már olyan közvélemény-kutatás San Diegóban, ami szerint a helyiek 73 százaléka elfogadná, ha újrahasznosított víz is kerülne a vízkészletükbe. Ez hatalmas előrelépés egy évtized alatt.

Vízhiány, szárazság, Kalifornia, Jack Nicholson - ha csak egy filmet néz meg a témában, az a Kínai negyed legyen

Az újrahasznosított vízzel szemben minden érv szimplán pszichológiai. Hiába igazolja minden kísérlet, hogy az így kinyert víz tiszta és steril, az emberek mégis undorodnak a gondolattól, hogy az egyszer már megjárta a vécéjüket.

De a jelek szerint muszáj lesz megbarátkozniuk a gondolattal. San Diego megyében Escondido városában éppen most fogadtak el egy 285 millió dolláros tervet arra, hogy minden termelődő szennyvizet öntözésre alkalmas vízzé alakítsanak át. (via NationJournal)