41 fokos láza volt a csecsemőnek, de hazaküldték a Heves megyei orvosok

Sorozatos orvosi mulasztások miatt halt meg tavaly januárban egy hat hónapos tarnabodi csecsemő, közölte a Heves Megyei Főügyészség. A lap szerint a szülők két orvostól is kértek segítséget, de egyik sem diagnosztizálta a 41 fokos lázas csecsemő életveszélyes bakteriális fertőzését, és egyikük sem utalta őt kórházba.

Amikor késő este a kislány belázasodott, a lázát a rá felügyelő nagymamája lázkúppal és borogatással próbálta csillapítani. Ez nem működött, ezért felhívta a Hevesi Orvosi Ügyeletet, ahol azt mondták neki, próbálja tovább.

A Heves megyei főügyészség közleménye szerint amikor a gyerek állapota nem javult, a szülők autóval bevitték az Egri Markhot Ferenc Kórházba, a gyermekosztályra nem jutottak be, mert egy nővér elküldte őket, hogy nincs orvosi beutalójuk. Egy másik rendelőben is megvizsgálták a csecsemőt, de az ott dolgozó éjszakai ügyeletes orvos csak lázcsillapító injekciót adott neki, a kórházba azonban ő sem utalta be.

A kislány állapota reggelre tovább romlott, ezért a szülők megint az ügyeletre mentek. A gyerek végül dél körül, a kórházba szállítás közben meghalt.

A Heves Megyei Főügyészség közleménye szerint a vádlottak megszegték a rájuk vonatkozó szakmai protokoll szabályait, ezért későn állapították meg a helyes diagnózist, így a beteg életben maradási esélyei csökkentek. Az ügyben az Egri Járási Ügyészség két orvos ellen is foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat.