41 fokos láza volt a csecsemőnek, de hazaküldték a Heves megyei orvosok

Egészségügy
2014 április 18., 05:25
comments 181

Sorozatos orvosi mulasztások miatt halt meg tavaly januárban egy hat hónapos tarnabodi csecsemő, közölte a Heves Megyei Főügyészség. A lap szerint a szülők két orvostól is kértek segítséget, de egyik sem diagnosztizálta a 41 fokos lázas csecsemő életveszélyes bakteriális fertőzését, és egyikük sem utalta őt kórházba.

Amikor késő este a kislány belázasodott, a lázát a rá felügyelő nagymamája lázkúppal és borogatással próbálta csillapítani. Ez nem működött, ezért felhívta a Hevesi Orvosi Ügyeletet, ahol azt mondták neki, próbálja tovább.

A Heves megyei főügyészség közleménye szerint amikor a gyerek állapota nem javult, a szülők autóval bevitték az Egri Markhot Ferenc Kórházba, a gyermekosztályra nem jutottak be, mert egy nővér elküldte őket, hogy nincs orvosi beutalójuk. Egy másik rendelőben is megvizsgálták a csecsemőt, de az ott dolgozó éjszakai ügyeletes orvos csak lázcsillapító injekciót adott neki, a kórházba azonban ő sem utalta be.

A kislány állapota reggelre tovább romlott, ezért a szülők megint az ügyeletre mentek. A gyerek végül dél körül, a kórházba szállítás közben meghalt.

A Heves Megyei Főügyészség közleménye szerint a vádlottak megszegték a rájuk vonatkozó szakmai protokoll szabályait, ezért későn állapították meg a helyes diagnózist, így a beteg életben maradási esélyei csökkentek. Az ügyben az Egri Járási Ügyészség két orvos ellen is foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.