A pénteki volt minden idők leggyilkosabb balesete a Mount Everesten

Legalább 12 ember halt meg péntek hajnalban a világ legmagasabb hegycsúcsának közelében. Még három ember eltűnt, lehet hogy ők sem élnek már.

A Mount Everesten ennyien egy balesetben még sosem vesztették életüket. 1996-ban nyolcan haltak meg egy viharban, az volt az eddigi legfeketébb nap a hegy történetében.

Az áldozatok mind nepáli serpák, vagyis olyan túravezetők, akik előre felvisznek szükséges eszközöket, cipelik a felszerelést, illetve köteleket feszítenek ki. Péntek reggel fél hétkor mászóköteleket rögzítettek, amikor a lavina elsodorta őket.

Hamarosan kezdődik a csúcsszezon a Mount Everesten, mert május első felében a legalkalmasabb általában az időjárás a csúcs megmászására. A serpák az úgynevezett kettes táborból indultak a kötelekkel, ahol már több száz hegymászó gyűlt össze, várva a szép időre, és hogy a serpák előkészítsék a túrát. Idén eddig 334 engedélyt adtak ki a nepáliak a csúcs megmászására, ami egyre népszerűbb program.

1953, a csúcs első meghódítása óta több mint négyezren másztak már fel.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.