Le Monde: Magyarország ütőkártya Putyin játékában?

2014 április 20., vasárnap 12:59
74

Újabb magyarkör a nyugat-európai sajtóban. A német konzervatív Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung a magyar választásokról írt kommentárt, a balliberális francia Le Monde pedig „Magyarország ütőkártya Vlagyimir Putyin játékában?” címmel tett közzé elemzést.

A német lap szerzője, Stephan Löwenstein „Árnyék vetül Orbán választási győzelmére ”című cikkében kiemelte, hogy Orbán Viktor szabad választáson szerzett felhatalmazást a kormányzás folytatására, és pártja messze a legtöbb szavazatot szerezte. Ellenfelei, „akik a német sajtóban is gazdagon kapnak teret”, a győzelmet „sötét fondorlatoknak” tulajdonítják, aki azonban elfogadja ezt a magyarázatot, nem veszi észre „Orbán győzelmének fő okát: a nemzeti-konzervatív Fidesz főnöke az utóbbi négy évben sok választó bizalmáért megdolgozott”, a bal- és jobboldali ellenzék viszont „nem tudta receptjeivel meggyőzni a választókat”.

Egyebek között kifejtette, hogy az ország megosztott, aminek árát „a magyarok együtt fizetik meg”. Ebben az árban benne van a korrupció. „Amikor egy ennyire erős kormány kiiktatja a lehető legtöbb ellenőrző intézményt, és a publicisztikai kritikát kizárólag fundamentális ellenzékiségként értelmezi”, akkor a kívülről gyakorlatilag ellenőrizhetetlen rendszer könnyen korrumpálódik.

Hozzátette: az új választási rendszer miatt is „árnyék vetül Orbán választási győzelmére”, mert úgy tűnik, hogy azt a Fidesz hatalmának megőrzésére barkácsolták össze, pedig „az Európai Unió egy tagállamának kormányfője nem hagyhat kétséget afelől, hogy hajlandó lenne elfogadni a vereséget egy méltányos választáson”.

A balliberális francia Le Monde szerint az 1956-ban a szovjet befolyás ellen fegyverrel felkelt Magyarország már uniós és NATO-tagként vált az orosz elnök játékában ütőkártyává, és az Európai Unió és Oroszország közti éles válság idején ezt az ellentmondást az április 6-i választások még inkább felerősítették, miután a győztes Fidesz és a Jobbik „közösen ítélik el a Nyugat morális csődjét és különböző mértékben, de mindkét párt Moszkva befolyási övezetébe, az euroázsiai unió támadóegységébe került”.

A lap hangsúlyozta, hogy a Fidesznek jelenleg nincs szüksége a Jobbikra a kormányzáshoz, de a gazdasági problémák súlyosbodása esetén a helyzet megváltozhat, és a Jobbikkal való ideológiai egyetértés, különösen az Oroszországgal kapcsolatos irányvonalat illetően, sokkal erősebb, mint a liberális baloldallal, amelyre Orbán ellenségként tekint. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt