Az amerikai követség szerint a kormány gondolja végig ezt a holokauszt dolgot

politika
2014 április 22., 12:48
comments 86

Az Egyesült Államok továbbra is arra ösztönzi a magyar kormányt, hogy nyíltan és tényszerűen értékelje a magyarországi holokausztot, ehhez hozzátartozik, hogy kérje ki és vegye figyelembe a társadalom véleményét - közölte a budapesti amerikai nagykövetség.

"Mint szintén demokratikus ország, továbbra is arra ösztönözzük a kormányt, hogy igyekezzék becsületesen, nyíltan és tényszerűen értékelni a magyarországi holokausztot. Ehhez hozzátartozik, hogy kikéri és figyelembe veszi a magyar társadalom valamennyi rétegének véleményét, és különösen azokét, akiket jogosan érintenek érzékenyen a kormánynak a hetvenedik évfordulóval kapcsolatos tervei."

Mint írják, figyelmüket ugyanakkor nem kerülték el a magyar társadalmon belüli "jelentős aggodalmak a kormánynak az évfordulóra vonatkozó javaslatait illetően", közöttük egy új múzeum, valamint egy emlékmű terve ellen, amely, mint a kormány megfogalmazta, "Magyarország német megszállásának áldozatairól" emlékezik meg. Különféle társadalmi csoportokhoz tartozó magyarok, zsidó szervezetek, civil csoportok és Magyarország külföldi partnerei adtak hangot fenntartásuknak ezekkel a tervekkel kapcsolatban - tették hozzá.

A közlemény emlékeztet: a kormány februárban azt jelezte, hogy húsvét után folytatja a párbeszédet a holokauszt-emlékév tervei miatt aggódó szereplőkkel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.