Elhalasztottak két kivégzést Oklahomában

külföld
2014 április 22., 06:13
comments 35

Az amerikai legfelsőbb bíróság a lehető legszűkebb, 5:4 arányú többséggel felfüggesztette két oklahomai halálraítélt kivégzését. Oklahomában, ahogy a többi, méreginjekcióval kivégző államban komoly gondokat okoz, hogy a kivégzésekkor általában használt méreganyag gyártói nem szállítanak többet az Egyesült Államokba.

Ezért Oklahomában most új koktéllal kísérleteznének.

Két probléma van ezzel:

  1. Egyrészt titkolják, hogy honnan szerezték a mérgeket.
  2. Másrészt ezeket a mérgeket ilyen kombinációban és adagolásban még sosem használták, így nem tudni, hogy nem okoznak-e aránytalan szenvedést az elítélteknek.

Az amerikai alkotmány ugyanis tiltja a "kegyetlen és szokatlan" büntetéseket, így a méreginjekciónak is fájdalommentesen kell ölnie.

A két elítélt, Clayton Lockett és Charles Warner amúgy kifejezetten kegyetlen bűnöző. Lockett egy 19 éves lányt erőszakolt meg és temetett el élve, Warner egy 11 hónapos csecsemőt erőszakolt és gyilkolt meg. (Via The Wire)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.