Magyarországon minden közintézmény azt hiszi, hogy a működéséhez az állampolgároknak semmi köze

POLITIKA
2014 április 23., 16:12
comments 27

Ezért nagy öröm, amikor a bíróság néha azt mondja nekik, hogy: de van.

Most például az Origo nyert pert a Médihatóság ellen.

Emlékeznek talán arra, amikor 2009-be két rádió, a Class és a Neo kapott frekvenciát egy nagyon vicces pályázaton. A győzelmük egyik indoka az, hogy a két adó jó sok pénzt fizet majd az államnak a nekik odaítélt frekvenciáért.

Aztán 2012-ben a Médiahatóság csökkentette a fizetendő díjak mértékét. De azt nagyon elegánsan nem mondták meg, hogy mennyire.

Ezért az Origo beperelte az NMHH-t. Ők azt gondolták, hogy a nyilvánosságra tartozik, hogy egy közintézmény (NMHH) mennyi pénzért ad oda egy köztulajdonban álló dolgot (a frekvenciát) egy magánvállalkozásnak. A Méditanács szerint nem. Szerintük ez üzleti titok.

Most 2 év után a Kúria végleg eldöntötte, hogy egy ilyen adatot nem lehet eltitkolni. Még ha a Médiatanács el is húzta addig az ügyet, hogy az egyik rádió megszűnt.

Külön öröm, hogy az Origot a Transparency International (TI) által megbízott ügyvéd, Németh Zsolt képviselte, aki a mi ilyen pereinket is viszi. Például Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester ellen. Szóval neki külön nagy fel!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt