Lebontják az MTK-stadiont, és építenek egy újat

Az MTK a tavalyi év végén rendezte 130 milliós forintos saját, valamint a beolvadó BSE 658 milliós adósságát – ezeket a kormány átvállalta –, és most nincs tartozása, mondta Deutsch Tamás klubelnök.

Azt is bejelentette, hogy az egyesület 2020-ig összesen 6,5 milliárd forintot tervez sportlétesítményeinek fejlesztésére fordítani. Ennek közel a 90 százaléka, 5 milliárd 866 millió forint lesz költségvetési pénz, a többi pedig saját forrás.

A költségvetési összegből 1 milliárd 16 milliót kap az MTK a Magyar Labdarúgó Szövetség stadionrekonstrukciós keretéből, a további 4 milliárd 850 millióhoz az egyesületi létesítmény-fejlesztési forrásból jut hozzá.

2016 őszén készülhet el az új, ötezer férőhelyes, teljes nézőterén fedett Hidegkuti Stadion, ami majd a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiának is otthont ad. Az agárdi sportlétesítmény ezután az MTK férfi és női felnőtt csapatának edzőközpontja lesz.

Az új Hungária körúti futballaréna építése a jelenlegi stadion elbontásával a tervek szerint a tavaszi szezon befejeztével kezdődik el. Az MTK Budapest felnőtt csapata így két idényen keresztül valamelyik másik fővárosi klub (az Újpest, a Honvéd, a Vasas vagy a Ferencváros) pályáján játssza majd a hazai mérkőzéseit.

Hogy melyiket választják, azt Deutsch ígérete szerint a szurkolók véleménye alapján döntik el.

A leendő stadion mellett épül majd föl az MTK új klubháza és egy néhány 100 fő befogadóképességű sportcsarnok is, és megnyílik majd a klub múzeuma meg egy MTK-shop.

A napokban dőlt el, hogy az MTK lett a BKV Előre Sport utcai pályájának bérlője, így ez a terület szintén a labdarúgó utánpótlásközpont részévé válik. Megújul a zuglói Lantos Mihály Sporttelep, ahol idén szeptemberben kezdi meg működését a Brüll Alfréd Akadémia, amiben 9 egyéni sportágban képezik majd a fiatal tehetségeket. Ezen a területen nemzetközi versenyek megrendezése is alkalmas, villanyvilágításos atlétikai központot, továbbá küzdősport centrumot és egy 1000 fős befogadóképességű, multifunkciós rendezvénycsarnokot alakítanak ki, és itt működik majd a Szőcs Bertalan Vívóközpont is. Ez a beruházás 2016-17-re készülhet el.

Az akadémia vezetője egyben az MTK sportigazgatója és így mind a 25 szakosztályvezető főnöke is lesz. Személyét az elnök egyelőre nem nevezte meg, csak annyit mondott: 14 éven keresztül dolgozott külföldön. A Brüll Alfréd Akadémia annyiban különbözik majd más hasonló utánpótlás-nevelési központoktól, hogy nem lesz bentlakásos, és nem lesz oktatási intézmény. Deutsch ígérete szerint ugyanakkor a tehetségeknek olyan tárgyi és egyéb feltételeket biztosítanak majd a sportoláshoz, amiket Európában máshol nem kaphatnak meg. Az akadémiára kerülő fiatalokat májustól augusztusig szigorú rendszerben, szakmai szempontok alapján választják ki.

Már zajlik a városmajori, korábbi BSE-sportlétesítmények – köztük a kosárlabdacsarnok, továbbá a röplabdások és a ritmikus gimnasztikázók otthonául szolgáló ikercsarnok – felújítása. Ezen a területen egy strandsport-központot is kialakítanak majd, és ez lesz az otthona a Pézsa Tibor Vívóakadémiának. Ugyancsak fejleszteni fogják a klub két vízibázisát – a népszigeti kajak-kenu és a pesterzsébeti evezőtelepet – is.

Deutsch Tamás a távlati célok között megemlítette, hogy 3 éven belül szeretnék a jelenlegi 1600 főről megduplázni az egyesületben sportolók létszámát, és hogy az MTK-nak 2020-ig a legeredményesebb öt magyar klub között kell lennie.

Deutsch nem tudta megmondani, hogy mennyi lesz a leendő létesítmények fenntartási költsége, ugyanakkor kijelentette, hogy a zuglói multifunkciós sportcsarnoktól – miként a többi létesítménytől is – azt remélik, hogy bevételt is fog termelni az egyesületnek.

A klub elnöke végül arról beszélt, hogy szeretnék, ha az MTK-ban nemcsak a hipertehetségek sportolnának, hanem olyan közösség alakulna ki, amiben a sportolók a közös sportolás örömét is megtalálnák. Meg kívánják őrizni a polgári-zsidó identitású klub hagyományait, a létesítményeket pedig úgy szeretnék kialakítani, hogy azok kulturális szolgáltatások igénybevételére is alkalmasak legyenek. (MTI)