Mi történik, ha elkapnak két elkényeztetett hülyegyereket? Akkora ügyet kreálnak, mintha legalábbis Walter White-ot fogták volna el!

bűnügy
2014 április 24., 09:28
comments 11

breaking_bad

"Ezek a kapzsiságtól elvakult dílerek megpróbáltak hálózatot építeni, hogy mérget terítsenek oktatási intézményeinkben. Míg a szülők csak megfelelő oktatást akartak adni gyerekeiknek, ők az iskolákat drogfüggők termelésére használták volna."

Ha csak a Montgomery megyei kerületi ügyészre, Risa Vetri Fermanra hallgatnánk, még azt hihetnénk, hogy a philadelphiai rendőrök a világ egyik legveszélyesebb bűnbandáját számolták fel pár hónap alatt. A vádlók szerint a 25 éves Neil Scott és 18 éves társa, Timothy Brooks legalábbis a Totál szívás főszereplőjéhez, Walter White-hoz fogható mesterbűnözők.

Amit talán maguk a vádlottak is elhittek magukról. Legalábbis Scott szívesen irogatott olyanokat a dílereinek, akik tartoztak neki, hogy

"Ezer dolláros vérdíjat tűztem ki a fejedre, megtalállak!"

De hogy mégsem zsenikkel van dolgunk, az már abból is sejthető, hogy ezt az SMS-t nem egy feltöltőkártyás, azonosíthatatlan mobilról, hanem saját előfizetéses telefonjáról küldte.

Ferman kerületi ügyész színpadias gesztusai ellenére ugyanis a valóságban Scott és Brooks piti hülyegyerekek csupán. Gazdag szülők elkényeztetett hülyegyerekei, akik más gazdag szülők elkényeztetett hülyegyerekeit használták dílernek. Ez utóbbiak vagy tudtak egymásról, vagy nem. Az ügyész szeretné, ha az előbbi volna a helyzet, ez esetben ugyanis bűnszervezetről lenne szó.

De mi történt valójában?

Scott és Brooks kispályások voltak. Amikor elkapták őket, mindössze négy kiló füvet, három gram hasisolajat, 25 gram kokaint és 75 adag MDMA-t találtak náluk, meg 11 ezer dollárt és pár pisztolyt.

Az állítólagos bűnozőzsenik a saját telefonjaikról bonyolították az üzleteket, a kábítószert pedig jellemzően a nyilt utcán, mindenki szeme láttára adták tovább.

A "bandavezérek" konkrétan azonnal beismerő vallomást tettek, miután a rendőrök egy névtelen bejelentés alapján nyomozni kezdtek utánuk. A névtelen bejelentő amúgy az egyik dílerük volt.

Hogy mennyire piti bűnözőkről beszélünk?

  • Scott szerint kéthetente kb 1,5-2,5 kiló füvet sikerült csak elpasszolniuk.
  • Ezen egy hónapban 4000 dollárt kerestek - Pennsylvaniában a minimálbér 1160 dollár havonta.
  • A beosztott dílereik fél kiló marihuánán 200 dollárt kerestek.
  • A három hónapig tartó nyomozás alapján mindössze 20 ügyfelük volt.

Hogy miért lett ebből mégis ekkora sztori?

Ferman kerületi ügyész kicsit túlzó állításain túl azért, mert az eset a Philadelphia gazdag elővárosait összekötő Main Line térségében történt. Az iskolák, amikben Scotték teríteni próbáltak, a környék legmenőbb középiskolái és egyetemei voltak. És kell-e több egy jó sztorihoz pár privilegizált, fehér felsőközép-osztálybeli hülyegyereknél? (Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.