Eddig csak pite voltak, most már nemzet lettek

külföld
2014 április 26., 20:31
comments 44
photo_camera Eredeti cornwalli pite Cornwallból.
Kicior99 / Wikimedia Commons

"Bodminban amúgy is jellemző, hogy a népek csak úgy táncra perdülnek. Az tuti, hogy ma mindenki legalább egyet sasszézni fog" - ünnepelte a brit kormány csütörtöki döntését Bert Biscoe, a független cornwalli önkormányzati képviselő. Ő maga régóta kampányolt azért, hogy a magukat az ősi britonok leszármazottjának, vagyis a skótokhoz, írekhez, walesiekhez hasonlóan keltának tartó cornwalliakat is önálló nemzetiségként ismerjék el. Ez most megtörtént.

"Negyven éve mosom a kölkök agyát a cornwallisággal. Néha már úgy éreztem, hogy egyáltalán nem értik miről beszélek. Hogy végre elismerik, ez nekik is fontos. Örülök, mint majom a farkának" - lelkendezett Mo Fuller, a nyugdíjas tanár, aki Cornwall nagybárdja is.

"A cornwalliaknak büszke történelmük és határozott öntudatuk van. Boldog vagyok, hogy képesek voltunk ezt hivatalosan is elismerni és megadni a corwalliaknak ugyanazokat a jogokat, amik az Egyesült Királyság más nemzetiségeinek is kijárnak" - kommentálta kormánya döntését Danny Alexander, a pénzügyminisztérium államtitkára. Az önkormányzati miniszter, a walesi Stephen Williams pedig büszke keltaként ünnepelte a döntést.

Erre megvolt minden oka, a cornwalliak és a walesiek közeli rokonok, a két nép területét csak az angolszász hódítás vágta ketté.

A kormány döntésével ezentúl a cornwalliak cornwallinak vallhatják magukat a népszámlálásokon, illetve támogatást kaphatnak ősi - és 1777-ben egyszer már kihalt - nyelvük és kultúrájuk ápolására. Hosszabb távon pedig akár saját önkormányzatot is kaphatnak, ami az íreknek, walesieknek és a mostanában már a függetlenedést fontolgató skótoknak is kijár. Vagyis Nagy-Britannia akár még tovább is osztódhat.

De ez egyelőre még a távoli jövő. Nézzük inkább, mit érdemes tudni a cornwalliakról.

photo_camera A mosolygós úr hagyományos cornwalli tartanban, vagyis "szoknyában" van. Az övtáska tradicionális voltában nem vagyunk száz százalékig biztosak.
BazzaDaRambler / Flickr
  • Aki járt már Nagy-Britanniában, biztos találkozott már a cornish pastyvel, vagyis a cornwalli pitével. Ez kockára vágott marhahússal, krumplival és karórépával töltött sült tészta.
  • Azt, hogy tudunk a Neptun létezéséről, felerészt egy cornwallinak, John Couch Adamsnek köszönhetjük.
  • A biztonsági gyutacsot is egy cornwalli, William Bickford találta fel.
  • Cornwalli volt a Bounty kapitánya, William Bligh, aki ellen fellázadtak.
  • És Kristin Scott Thomas színésznő is az.
  • De egy ismert televíziós műsorvezetőt, a Kincsvadászat című műsort hét éven át vezető Kenneth Kendallt is Cornwallnak köszönheti a világ.
  • Nem maradhat le a híres cornwalliak listájáról a séf, akinek van egy Chalky nevű kutyája. Rick Steinnek hívják.

Cornwall maga Anglia legnyugatibb szegletében van. Az angolszászok már a 9. században meghódították - Ecgbert már 825-ben hozzácsapta a félszigetet a sherborne-i egyházmegyéhez, de 880-ig még voltak páran, akik magukat Cornwall királyának hívták. Az 1400-as években megkezdődött a lakosság elangolosítása, ez a 18. századra be is teljesült - az utolsó ember, aki még anyanyelveként beszélte a cornwallit, 1777-ben halt meg. A kihalt nyelvet a huszadik század eleji kelta újjászületés idején támasztották fel. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.