A Nobel-díjas közgazdász, Robert Solow szerint az oligarchia korszaka jöhet

2014 április 27., vasárnap 10:20
25

Sötét jövőt vázolt fel az Egyesült Államoknak a New Republicnak adott interjújában a Nobel-díjas közgazdász, az MIT professzora, Robert Solow. Ahogy az mostanában éppen dívik, ő is a szegények és gazdagok között növekvő egyenlőtlenségből kiindulva vezette le, hogy ha a folyamatok így folytatódnak, akkor hamarosan

Az oligarchia új korszaka köszönt az Egyesült Államokra.

Solow nagy rajongója Thomas Pikettynek, ő írta az egyik legméltatóbb kritikát a francia közgazdász könyvéről, amiben a globális egyenlőtlenség enyhítésére globális tőkeadó bevezetését javasolta.

Solow szerint azonban van egy aprócska probléma. Míg Európában életképes lehet egy vagyoni alapú adózás, mert már létezik is rá példa, az Egyesült Államokban ennek bevezetése lehetetlennek tűnik. Mégpedig azért, mert

az amerikai gazdagok már annyira gazdagok, hogy egyben hatalmasokká is váltak, és hatalmasokként hatalmukban áll olyan adórendszert alktoni, ami nekik kedvez.

(Via The Atlantic)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt