Ez a négy állatfaj talán nem pusztulna ki, ha a kínaiak nem ennék meg mindet

környezetvédelem
2014 április 27., 7:39
comments 43

Szigoríthatják az állatvédelmi szabályokat Kínában, ahol a Föld teljes állatvilágának tíz százaléka él, köztök 420 veszélyeztetett faj. A most tárgyalt törvény büntethetővé tenné a veszélyeztetett fajok megevését, ami nagy előrelépés lenne a hatályos törvényhez képest, amely ugyan tiltja ezek vadászatát, de a megvásárlásukat és elfogyasztásukat nem.

És mert a keresletet semmi sem korlátozza, hatalmas feketepiaca is van a veszélyeztetett fajoknak.

Négy olyan faj is van, ami könnyedén megmenekülhetne, ha nem ennék meg a kínaiak:

Piszeorrú majom

photo_camera Jack Hynes / Wikimedia Commons

Nem elég, hogy ilyen szerencsétlenül hülye arcuk van, a kínaiak igazi csemegének tartják az agyukat, amit jóízűen el is szoktak fogyasztani - jellemzően egyenesen a koponyából. Ráadásul a piszeorrú majmok csinos bundáját a reuma egyik orvosságának tartja a keleti medicina.

Tobzoska

photo_camera Alfred Weidinger / Flickr

Ne zavarja össze a tobzoska pikkelyes bőre, valójában ezek is emlősök, mint mi. A hüllőszerű pikkelyek bizonyos elméletek szerint tulajdonképpen egybeolvadt szőrszálak. A kínaiak legszívesebben a tobzoskák magzattját fogyasztják, amit az asztma és a rák gyógyszerének tartanak. Egy jól megtermett szárított tobzoskáért 1000 jüant is elkérnek, ami az ország nagy részén nagyjából egy havi bér.

Tarka varánusz

photo_camera Ezt a tarka varánuszt éppenséggel nem megenni, hanem megmenteni készülnek.
Yogesh Khandke / Wikimedia Commons

A tarka varánuszfajok öt kivételével mind a kipusztulás szélére sodródtak, részben azért, mert a kínaiak afrodiziákumnak tartják a húsukat. Egy kiló tarka varánusz 200 jüanban kerül.

Aranyos sármány

photo_camera Martin Vavřík / Wikimedia Commons

Gyanús neve ellenére nem valami pokolfajzatról, csak egy aprócska verébalkatúról van itt szó. A kínaiak leginkább levesként fogyasztják és méregtelenítő hatásunak tartják. Nagyjábból napi százezer aranyos sármányt szolgálnak fel Dél-Kína éttermeiben. (Via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt