II. János Pál két csodája

külföld
2014 április 27., 06:59
comments 105

Ma két pápát, II. János Pált és XXIII. Jánost is szentté avattak. A katolikus egyház szabályai szerint egy szent legalább két csodát kellett, hogy végrehajtson. II. János Pálnak pont ennyit tud be az egyház, de XXIII. Jánosnál eltekintettek ettől. Neki elég volt eredményesen lezárnia egy tanácskozást.

De nézzük, miért lesznek ma szentek:

II. János Pál első (1.) csodája

Marie Simon-Pierre nővér Parkinson-kórban szenvedett, de "teljesen és tartósan kikúrálódott" csak attól, hogy II. János Pál közbeavatkozásáért imádkozott. "Beteg voltam, de meggyógyúltam. Meggyógyúltam, de az egyházon múlik, hogy eldöntse, ez csoda volt-e, vagy sem" - nyilatkozta.

A szkeptikusok szerint elképzelhető, hogy a nővér nem is volt Parkinson-kóros, mert a betegséget gyógyítani egyáltalán nem lehet, de diagnosztizálni sem egyszerű - bizonyosan csak boncolással lehetne megállapítani, amit viszont megakadályoz Simon-Pierre nővér szerencsés életben maradása.

Más források szerint a nővér ténlyeg parkinsonos, viszont nem is gyógyúlt meg. Ezeket a híreket a francia katolikus egyház pletykának minősítette.

Az egyház tehát elismerte a csodát, és 2011. május elsején már boldoggá is avatta a megboldogult pápát.

II. János Pál második (2.) csodája

photo_camera Floribeth Mora a szentté avatási szertartáson is részt vett, itt éppen II. János Pál egyik ereklyéjét viszi Ferenc pápának.
AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO

Egy csoda nem csoda, tartja az ősi mondás. Legalábbis a szentté avatáshoz legalább kettő kell. Csodák csodájára a második pont aznap történt, amikor II. János Pált boldoggá avatták. Egy Costa Rica-i nő, Floribeth Mora gyógyult fel halálos agyi ütőértágulatából, mégpedig a vatikáni szakértők szerint kizárólag II. János Pál közbenjárására. Ezt a csodát 2013. július 4-én ismerték el hivatalosan.

XXIII. János csodás tanácskozása

Azt mondtam volna, hogy a szentté avatáshoz legalább két csoda kell? XXIII. János, a "Jó János pápa" esetében megfelelő számú csoda hiányában eltekintett ettől az egyház. Talán mert szentté avatása vontatottabb volt II. János Pálénál, akinél XVI. Benedek közbenjárása is kellett az ügymenet gyorsításához.

XXIII. Jánost 2000. szeptember 3-án avatták boldoggá. A lassabb ügymenetért azzal kárpótolták, hogy őt most úgy avatják szentté, hogy nem is hajtott végre két csodát, szimplán a II. Vatikáni Zsinaton elért érdemeiért megkapja a legnagyobb elismerést, ami katolikus hívőnek járhat.

A politikai alapú szentté avatás egyáltalán nem ritka, elég csak a középkori királyokra gondolni. Magyarország esetében I. István és I. László is szent lett.

(Címlapfotó: Laurie Avocado utcaképe Los Angeles egy mexikói negyedéből. A kép II. János Pál pápa és a Guadalupei Szűz találkozását jeleníti meg egy ház falán. )

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.