Lemondott a dél-koreai miniszterelnök a kompkatasztrófa miatt

2014 április 27., vasárnap 5:59
31

Pár nappal azután, hogy az elsüllyedt Sewol kompon életüket vesztők rokonai egy sajtótájékoztatón vizespalackkal megdobták, Dél-Korea miniszterelnöke le is mondott. Arról, hogy az államfő, Pak Gunhje elfogadta-e Csung Hongvon lemondását, még nincs hír.

"Az eltüntetk családjának sírása még mindig ébren tart éjjelente" - mondta lemondásakor Csung, aki azt is elismerte, hogy a tragédiához a koreai "társadalom minden szegletére jellemző különböző szabálytalanságok és rossz gyakorlatok" vezettek.

"Remélem, hogy ezt a mélyen gyökerező gonoszt végre kijavíthatjuk, és többé nem történhet majd ilyen baleset" - mondta.

A Sewol komp 476 utassal a fedélzetén borult fel és süllyedt el. A hajó süllyedésekor nem rendelték el időben az evakuációt, így az utasok - középiskolás csoportok tanáraikkal - többsége megfulladt. Eddig 187 holttestet találtak meg a roncsokat átkutató búvárok, de a még eltűntként nyilvántartottak szinte mindegyike is halott lehet.

A baleset okát még mindig nem tudják. A legújabb feltételezések szerint a komp talán egy hirtelen manőver miatt borulhatott fel, amihez az is hozzájárulhatott, hogy valamikor 2012-2013 között felújították a hálókabinokat, megbolygatva ezzel a hajó egyensúlyát.

A legénység a hajó navigálásáért felelős 15 tagját mindenesetre már őrizetbe vették, gondatlan veszélyeztetéssel vádolhatják őket.

Az eltűntek után pillanatnyilag 93 könnyűbúvár kutat, a munkát a rossz időjárás hátráltatja. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt