Na, most legyen elég! Vlagyimir Putyin jódolgában már Viktor Coj emlékének is nekiment!

külföld
2014 április 27., 12:59
comments 52

Új frontot nyitott a Szovjetunió visszaállításáért vívott nem is annyira titkos háborújában Vlagyimir Putyin. Pártja, az Egyesült Oroszország egyik parlamenti gombnyomogatója, egy bizonyos Szergej Fjodorov a rendszerváltás éveinek legnagyobb orosz rocksztárjába, Viktor Cojba kötött bele.

Ami egyrészt elég gyáva húzás, mert Coj sikerei csúcsán, 1990-ben autóbalesetben elhunyt. Másrészt meg kevés nagyobb marhaságot láttunk, pedig mostanában erős felfutásban van az orosz marhaságipar.

Fjodorov a minap azt közölte, hogy pár egykori KGB-s ügynöktől úgy tudja, hogy Coj, a legendás leningrádi Kino énekese nem is maga írta országszerte népszerű nótái szövegét, hanem

a CIA.

Márpedig ezt az egykori KGB-sek aztán tudhatják, végül is az ő feladatuk volt, hogy megfigyeljék ezt a szovjetellenes rendbontót.

Mi szükség van erre?

Coj több okból is tüske lehet Putyin szemében. Egyrészt maga is pétervári, mint Putyin, csak míg a mostani elnök a hatalom elnyomógépezetében edződött, addig Coj az utcasarkokon.

Másrészt Coj a peresztrojka egyik hőse, a rendszerváltás szimbóluma. Putyin pedig eléggé világossá tette, hogy akkora hibának, sőt, történelmi bűnnek tartja a Szovjetunió széthullását, hogy most éppen fegyverrel készül legalább részben helyreállítani azt.

És ha most éppen újra a Szovjetunió a hősi múlt, akkor a Szovjetunió széteséséhez vezető peresztrojkát minden eszközzel le kell járatni. Ezért is kezdeményezte pár kézivezérelt parlamenti képviselő nemrég, hogy indítsanak büntetőpert Mihail Gorbacsov egykori pártfőtitkár ellen is a Szovjetunió szétesése miatt. (Via The Daily Beast. A címlapképen az orosz posta 1999-ben kiadott Viktor Coj emlékbélyegét láthatják.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.