Putyin-közeli cégeket és embereket büntet az Egyesült Államok

2014 április 28., hétfő 12:37
2

Az amerikaiak hét orosz személlyel és tizenhét orosz vállalattal szemben léptettek életbe szankciókat. Állítólag mind Putyin 'belső köréhez' tartoznak.

A Fehér Ház közleménye szerint a lépés válaszul szolgál arra, hogy Oroszország folytatta az illegális intervenciót Ukrajnában.

Szankcióval sújtották többek között Igor Sechint, a Rosneft olajipari óriásvállalat vezetőjét, és Putyin egyik befolyásosabb parlamenti képviselőjét, Alekszej Puskovot, Dmitrij Kozakot miniszterelnök-helyettest, valamint Szergej Csemezovot, a Rosztyeh (Rostech) orosz állami vállalat elnökét.

A listán szereplő 17 vállalat többségét három, Putyinnal szoros kapcsolatot ápoló üzletember irányítja: Gennagyij Timcsenko, valamint két fivér, Borisz és Arkagyij Rotenberg, akikre korábban már vetett ki szankciókat a Fehér Ház.

Ukrajnában hétfőn folytatódnak az épületelfoglalások, oroszgyanús fegyveresek Ukrajna déli részén fekvő Konsztantyinovka középületeit szállták meg.

Szankcionálni fog az EU is, állítólag az uniós tagállamok képviselői arról állapodtak meg hétfői brüsszeli zárt ülésükön, hogy az ukrajnai konfliktus miatt további 15 orosz tisztviselőt sújtanak vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal.

Az EU Ukrajna szuverenitásának megsértése vagy veszélyeztetése miatt eddig 33 krími és orosz politikus, illetve katonai vezető ellen rendelt el ilyen célzott büntetőintézkedést. A szankciók akkor lépnek hatályba, amint az erről szóló rendelet megjelenik az unió hivatalos közlönyében. A neveket hivatalosan mindaddig nem is hozzák nyilvánosságra. (BBC, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt