Rekordszámú amerikai emigrált ésvagy mondott le az állampolgárságáról

külföld
2014 április 28., 09:25
comments 15

Soha még annyi amerikai állampolgár nem mondta le állampolgárságát vagy szüntette meg állandó amerikai lakcímét, mint ahány 2013-ban. Az amerikai népességnyilvántartás adatai szerint 2999-en nyújtottak be ilyen tárgyú kérelmet.

Hogy miért, arról csak feltételezések vannak. A legtöbbjükről azt gondolják, hogy adókerülési vagy vagyonrejtési célból teszik ezt. Például a Facebook társalapítója, Eduardo Saverin valószínűleg több milliót spórolt adóban azon, hogy még a Facebook tőzsdére vitele előtt, 2011-ben lemondott amerikai állampolgárságáról. Az évtizedek óta Svájcban élő Tina Turner is adóoptimalizálás miatt adhatta vissza útlevelét.

Mások viszont politikai okokból döntenek így, vagy azért, mert eleve csak azért lettek amerikai állampolgárok, mert véletlenül amerikai földön születtek - valójában viszont egyáltalán nem kötődnek az országhoz, ahol nem is éltek.

Az mindenesetre tény, hogy egy évtized alatt megötszöröződött az állampolgárságukról lemondók száma. (Via AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.