John Kerry már vissza is szívta az apartheides megjegyzését

külföld
2014 április 29., 07:39

Pár órányi botrány elég volt hozzá, hogy John Kerry, az amerikai külügyminiszter visszaszívja pénteki, zárt ajtók mögött tett szerencsétlen kijelentését arról, hogy ha az izraeli-palesztin konfliktust nem két, önálló állam megteremtésével oldják meg, akkor Izraelben apartheid lesz.

Nem úgy gondolta. Becsszó.

"Először is, Izrael pezsgő demokrácia és én nem hiszem, mi több, sosem állítottam sem nyilvánosan, sem magánbeszélgetésekben, hogy Izraelben apartheid van, vagy hogy apartheidre törekszik. Aki bármit is tud rólam, kétségek nélkül ezt is tudja rólam" - írta hétfő esti közleményében.

Ebben alaposabban ki is fejtette, hogy mire gondolt amúgy, amikor hülyeségeket beszélt - vagy ahogy ő fogalmazott, "szándékán kívül téves benyomást keltett". Arra, hogy Izrael és Palesztina jövője szempontjából az egyetlen megoldás a két állam, mert egy államon belül nem lehet egyszerre biztosítani:

  • Sem Izrael demokratikus és zsidó jellegét, amit megérdemel;
  • sem a virágzó államot, amiben minden palesztin teljes jogú polgár.

(Via The Wire)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.