Május végére kész a Fradi-stadion

futball
2014 április 29., 07:57
comments 16

Mondta Kubatov Gábor elnök és Fürjes Balázs, a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos. A 22 500 férőhelyes stadion 14 hónap alatt épül fel. A május 30-i finis után két hónapig tart az átadás-átvételi procedúra és a tesztüzem, augusztusban nyit a létesítmény.

Kubatov szerint a 9 szintes fejépület (3 szintes mélygarázzsal, kávézókkal, ajándékbolttal és a VIP-vendégeket kiszolgáló helységekkel) és a stadionrész nagyjából fele-fele arányban termeli majd a profitot. Európa legmodernebb stadionja épült meg, a beruházás közel 40 százaléka már az építkezés alatt, illetve az azt követő egy éven belül visszafolyik a költségvetésbe adók és járulékok formájában – mondta Kubatov, aki szerint az új aréna működése során a tervek szerint közepes kihasználtság mellett is hozzávetőlegesen további 400-600 millió forint adóbevételt termelhet.

Kubatov Gábor szerint nagyon biztonságos lesz a stadion, a tervezésnél 4 csoportot vettek figyelembe, a hazai és az ellenfél ultrái mellett az átlagnézőkre és a kiemelten fontos vendégekre is gondoltak, mind a négy „tábornak” külön bejárata lesz.

Lesz wifi!

A stadionban nem lesz készpénzes fizetés a kiszolgáló létesítményekben, a szurkolói kártyákat hamarosan lecserélik, a drukkerek pedig az erre feltöltött összegből vásárolhatnak majd. A főbejárat elé visszakerül a Springer-szobor, illetve mellette kap majd helyet az ugyanakkora méretű, Albert Flóriánról, a klub aranylabdásáról készült alkotás is. Kubatov kiemelte: a legendás futballistáról a stadion korábbi, Gyáli úti szakaszát már átkeresztelték Albert Flórián útra, és gondolkoznak azon, hogy a korábbi Üllői út 129-es címről is ide „költözik” a stadion. A klub vezetése továbbra is a Népligetben dolgozik majd.

Fürjes Balázs szerint a gyepszőnyeg alapját angol szakemberek bevonásával keverték ki, a balatoni Ábrahámhegyről szállított homok és a speciálisan a fővárosi időjárás elemzése alapján kiválasztott műanyag szálak hozzáadásával, így sokkal tartósabb lesz. A gyepszőnyeget számítógépes rendszer figyeli majd, ami ha észleli, hogy a fűnek vízre vagy fényre van szüksége, automatikusan bekapcsolja az öntöző-, illetve a világító rendszert.

Az új Puskás Ferenc Stadion megépüléséig a magyar labdarúgó-válogatott hazai mérkőzéseinek többségét itt játssza majd. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.