Szabadkozik Brüsszel, de pénz ettől még nem jön

politika
2014 április 30., 11:28
comments 28

Az mno.hu megszerzett egy levelet, amiben Európai Bizottság egyik munkátarsa szabadkozik két másik munkatársának levele miatt. A levélben többek között ez áll:

"Először is elnézését kérem azért a kellemetlenségért, amelyet az igazgatók által küldött levél okozott a közreműködő szervezetek különböző minisztériumokba való integrációjával kapcsolatban. Ez a levél nem "figyelmeztető", "megszakító" és nem is "felfüggesztésről előzetesen értesítő" jellegű. A levél célja, hogy további információkat szerezzünk, és arra számítunk, hogy ezeket még azon fizetési kérelmek leadása előtt rendelkezésünkre tudják bocsátani, amelyeket a módosított irányítási és ellenőrzési rendszer hagy jóvá."

A levelet a Jack Engwegen, az Európai Bizottság Regionális Fejlesztési Főigazgatóságának Magyarországért felelős részlegének vezetője küldte. Az általunk ismertetett levelet, amiért ez a szabadkozás szól, az ő egyik főnöke, Erich Unterwurzacher írta alá, aki igazgatóként felügyeli a közép-európai országok fejlesztési támogatásait.

A szabadkozó mondatok ellenére ez a levél sem állítja, hogy Magyarország lehívhat most brüsszeli támogatásokat. Itt is arról van szó, hogy először a magyar félnek tisztáznia kell a legutóbbi intézkedéseit, és csak utána adhatunk le fizetési kérelmeket. Praktikusan ez az állítás megegyezik az előző levél állításával, csak itt a stílus sokkal udvariasabb.

Az április 16-i levél ide vonatkozó része így szólt:

"További információkra van szükségünk, mielőtt teljesítenénk a következő kifizetéseket, amelyeket már az új intézményi rendszer nyújt be.”

A mostani pedig így:

"Arra számítunk, hogy ezeket [az információkat] még azon fizetési kérelmek leadása előtt rendelkezésünkre tudják bocsátani, amelyeket a módosított irányítási és ellenőrzési rendszer hagy jóvá."

A birtokunkban lévő 16-i levélből egyértelműen kiderül, hogy nem automatikus a rendszer, vagyis nem arról van szó, hogy a magyar félnek csak meg kell mondania néhány adatot, és utána máris jöhet a pénz. Komoly aggodalmak fogalmazódnak meg benne az átszervezéssel kapcsolatban. És hogy mi lesz, ha a beérkezett információkkal nem lesz elégedett a bizottság?

Erre a kérdésre Shirin Wheeler bizottsági szóvivő ezt mondta a Bruxinfonak:

Ha a levélben feltett kérdésekre nem kapunk kielégítő válaszokat, az Európai Bizottság fontolóra veheti a kifizetések megszakítását.

Nyilvánvaló, hogy a bizottság nem akart politikai ügyet vagy nyilvános balhét az április 16-i leveléből. Ugyanakkor az is igaz, hogy elégedetlenek azzal, amit a magyarországi átszervezés eddigi fejleményeiről tudnak, és amíg nem lesznek elégedettek, addig nem is utalnak pénzt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.