Egy 1972-es gyilkosság miatt tartoztatták le a legismertebb észak-ír politikust

külföld
2014 május 01., 06:21
comments 6

Az észak-írországi rendőrség szerda este őrizetbe vette az egyik legismertebb ír politikust, a Sinn Féin vezetőjét, Garry Adams-t.

Jean McConville 1972-es meggyilkolása ügyében nyomoznak, így jutottak el Adamsig. Adams ártatlannak vallotta magát őrizetbevételekor.

Az áldozat egy 37 éves özvegy volt, akit 1972-ben elraboltak és lelőttek az IRA tagjai. A holtteste csak 2003-ban került elő.

"Úgy gondolom, hogy Jean McConville meggyilkolása és titokban való eltemetése gonosz és gyalázatos igazságtalanság volt vele és családjával szemben. Meggyilkolásával kapcsolatban velem szemben széles körben rosszindulatú vádak kerültek nyilvánosságra, amelyeket visszautasítok. Miközben soha nem határolódtam el az IRA-tól - nem is fogok -, ártatlan vagyok McConville elrablásában, meggyilkolásában és eltemetésében"

- írta Adams előre elkészített közleményében. A férfi folyamatosan tagadja, hogy valaha tisztséget vállalt volna az IRA-ban, ugyanakkor történészek és egykori tagok szerint ez hazugság.

A gyilkosság felderítése az utóbbi hónapokban eléggé felgyorsult. Több egykori IRA-tagot is őrizetbe vettek. McConvillenek a gyanú szerint azért kellett meghalnia, mert az IRA tagjai tévesen úgy tudták róla, hogy besúgó. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.