Meglepő fegyverrel indul harcba a Fidesz az EU ellen

eu
2014 május 02., 07:34
comments 190

Erősen nekifeszült a kormánypárt az európai parlamenti választásoknak. Végre rátaláltak arra a témára, ami minden jóérzésű euroszkeptikus és minden magyar agrárhazafi szívét megmelengeti. Az előbb kiadtak egy közleményt azzal a címmel, hogy

Fidesz: megvédjük a magyar akácot

Ha esetleg nem tudná hirtelen, hogy mitől kell megvédeni, akkor elmondom. Meg azt is, hogy egyszer már megvédték. Az Európai Unió vissza akarja szorítani a kontinensen nem őshonos, invazív fajokat, például a fehér akácot, amit viszont a magyar méhészek nem néznek jó szemmel, mert az akácméz nem a maciból jön, hanem az akácból.

Legyőztük. Egyszer.

Az EU rendes jogalkotói folyamatában az EP-nek és a tagállamok szakminisztereiből álló tanácsnak rá kell bólintania a javaslatokra, így az akácellenesre is. Az előkészítő munka az állandó képviselők bizottságában folyik. Itt nyílt korábban lehetősége Magyarországnak arra, hogy blokkolja ezt a kezdeményezést.

A tanácsban a tagállamok minősített többségének támogatására van szükség. Viszont ebben az esetben a tanács és a parlament olyan jogszabályszövegben állapodott meg, amelyet ebben a formában a javaslattevő Európai Bizottság nem tudott támogatni, így pedig csak ellenszavazat nélkül lehetett volna elfogadni a tervezetet. Magyarország viszont, miután nem kapott garanciát arra, hogy az akác nem kerül fel a listára, megvétózta a kezdeményezést.

Szívás, EU!

“Az utóbbi napok fejleményei alapján valós veszélye volt annak, hogy a rendelet elfogadásával kikerül Magyarország kezéből az akác kezeléséről való döntés lehetősége, illetve veszélybe kerül a több tízezer ember megélhetését biztosító akác termesztése” – mondta akkor Várhelyi Olivér, Magyarország egyik uniós nagykövete. Várhelyi remélte, hogy az Európai Parlament mandátumának nyári lejárta előtt a kérdés nem kerül újra napirendre.

Vidragate

És ezért a Fidesz mindent meg is tesz. Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő például akác és az akácméz hungarikummá minősítésével és az erdőtörvény módosításával is védené a magyar akácot. Ami egyébként tökre nem magyar, pont ezért akarja az Unió is megtámadni. Ami meg megint hülyeség, mert például a kukorica sem mindig volt őshonos növény Magyarországon, de nagyot néznénk, ha hirtelen ki kellene irtani. (Pont ezért lenne borzasztó vicces, ha az akác esetleg hungarikummá válna, ennyi erővel a füge is lehetne az, nekünk például nő a kertünkben)

Dániának van még hasonló kínja, mert a vidramenyét (másnéven nyérc) is a tiltólistán lehet a bizottsági tervek szerint. Ez a szapora állat is Amerikából származik, és Dániában nagy tömegben tenyésztik a bundájukért. A dánok úgy vannak ezekkel a barna állatokkal, mint mi a tüskés fáinkkal: sehol máshol az EU-ban nem számottevő a gazdasági szerepük e fajoknak. És sok országban ellenségként tekintenek ezekre az élőlényekre, mert invazívak.

Egyelőre egyébként az van, hogy nincs is ilyen lista, és egy nagyon hosszú törvényhozási folyamat végén lesz csak. Ki tudja, hogy addigra hogy áll majd az ügy, de simán lehet, hogy az akác nem is fog felkerülni rá. Hobbiméhész édesapám mindenesetre nagyon boldog lesz, pedig ő repcemézet szeret a legjobban készíteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.