Tüntettek a Dani Alvest banánnal megdobó szurkoló mellett

futball
2014 május 03., 14:56
comments 58

Igen, mellette.

Dani Alves, a Barcelona brazil szélsője az előző hét, illetve az egész rasszizmusellenes mozgalom sztárja lett azzal, hogy amikor meccs közben megdobták banánnal, nem panaszkodni kezdett, hanem szó nélkül beleharapott, aztán folytatta a játékot.

alves

A banánt eldobó Villareal-szurkolót a klub közleménye szerint örökre kitiltották a stadionból. Sőt, a rasszista támadás miatt le is tartóztatták.

Erre viszont már több százan gyűltek össze Spanyolországban, hogy mellette tüntessenek. A banános ember egyébként a 26 éves Daniel Campayo, aki nem is egyszerű szurkoló, hanem a Villarreal ificsapatának korábbi edzője.

A tüntetésen egy rokona elmondta azt is, miért történt az eset:

szerinte a banánt anyjától kapta vacsorára, de meccs közben összeveszett a barátnőjével, ezért dühében a pályára dobta, de ennek semmi köze a rasszizmushoz.

A tüntetők Campayo nevét skandálták, és azt kiabálták,

kapcsold ki a tévét, kapcsold be az agyad.

A banános akció egyébként végigsöpört az interneten, és rengetegen fényképezkedtek banánnal, hogy így tiltakozzanak a rasszizmus ellen.

A teljes történethez viszont hozzátartozik, hogy mint kiderült, ez az akció nem volt teljesen spontán. Egy brazil PR-ügynökség, a Loducca már korábban megállapodott a Barcelona két brazil játékosával, Dani Alves-szel és Neymarral, hogy ha bármelyiküket megdobják banánnal (ami nem ritka Spanyolországban), akkor ezt fogják csinálni. Az ügynökség egyébként azt remélte, a nagyobb sztár Neymarral történik majd az eset, de végül Alves-szel is tökéletesen működött. Neymar akkor nem is volt a pályán, és rögtön posztolt a Twitterre.

Az akció tehát, bár óriási sikere volt, és egy valóban létező problémával foglalkozott, nem csak a pillanat varázsának volt köszönhető. Igaz, az ügynökség legalább nem banánt akart reklámozni ezzel, hanem tényleg a rasszizmus-ellenes kampány volt a cél. Az ebből készült banános pólók mondjuk már üzletnek sem rosszak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.