Csak a szexi nő számít?

életmód
2014 május 04., 17:27

Minden a fiatal nők és anyák körül forog. Bárhová nézünk az újságos polcokon, mindenhonnan fiatal, csinos, vékony nők néznek vissza ránk. A szexi nők az érdekesek, ők a vonzóak. Csodadiéta meg narancsbőr elleni kezelés kell neked, ha már utcán viselhető photoshop nincs a piacon. A Nő legyen feszes, legyen fitt, legyen ránctalan. Amikor a kor előrehaladtával aztán már a MILF kategóriából is végleg kiöregszünk, legfeljebb a vagány nagyi címre pályázhatunk (függetlenül a ténytől, hogy van-e unokánk).

Az idősebb nők alig kapnak figyelmet, figyelmességet meg még kevésbé, hacsak nem buszra felszálló hajlott hátú nénikék már. Mire hatvan leszel, nem vagy már jó semmire, legfeljebb unokázásra. Nem rólad szól már semmi, legfeljebb Meryl Streep játszik még neked. Vágd a centit a nyugdíjig, gondoskodj a felnőtt gyerekeidről, gondozd az idősebb rokonokat, betegeket. Nagy terveid már ne legyenek, ha futja rá, talán még elutazhatsz ide-oda. Ötven feletti magyar nőként vágyak már ne kínozzanak, csak az egészség meglegyen, meg unoka kéne még, készülj a jól megérdemelt pihenésre.

Az újságok címlapjain "sikeres", és dögösre alakított fiatal nők pózolnak. Ahhoz, hogy idősebb nő nem csak nőknek szóló sajtótermék címlapjára vagy nyitóoldalára kerüljön, legalábbis kormányfőnek, az amerikai jegybank elnökének, vagy híres színésznőnek kell lennie. Akkor is csak diszkréten plasztikázva, majd viaszfigurává retusálva kerülhet az újságos standokra.

Nem fura ez egy kicsit? Persze, tudjuk a magyar Forbes is megmondta, szexuálisan vonzó nő adja el a lapot, így lett a szappanfőzésből meggazdagodott családanyából Liptai Klaudiát leköröző szexi dög. Az átlagos, de pláne a korosabb nők nem olyan érdekesek. Sőt, ők szinte láthatatlanok. A hátuk mögött a "kúrnám" típusú poénokat felváltják a klimaxos és anyósviccek.

Ezek után nem meglepő, hogy a médiában mutogatott "sikeres nő", szinte mindig fiatal és vonzó. Az az igazi sikertörténet, hogy akkor ér a csúcsra, amikor még kicsik a gyerekei. Jól megmutatta a világnak, így kell ezt. Egyszerre a család és a karrier, az időnyerő meg kötelező kellék lehet náluk, hiszen mindig megtudjuk, hogy soha de soha nem mehet a munka a család rovására, dehogy. Az idősebb nők ezen a pályán sem versenyezhetnek a fiatalabb társaikkal. Miért?

Miért kéne fiatalon megvalósítanunk önmagunkat?

Hegyomlásnyi cikk, újság, kutatás és riport foglalkozik a fiatal nők karrierterveivel. Parázs viták zajlanak (persze nem itthon) arról, hogy megkaphatunk-e mindent egyszerre, lehetünk-e jó anyák és előléptetésre érdemes és egyben vezető szerepre alkalmas munkaerők. Pedig jogos a kérdés, miért is akkor kell ezzel foglalkozni, amikor kicsik a gyerekek? Később nem ér rá? Miért is kellene a nőknek a férfiakkal egyidőben csúcsra érkezni, amikor ez aránytalan terhet rak vállukra? Annak, hogy egy nő negyven évesen a csúcsra érjen, mindenki tudja, nagy ára van, a nap mindenhol 24 órából áll. Márpedig a hagyománytisztelő és családközpontú magyar nők rendszerint nem akarnak a gyerekeikkel és a családjukkkal töltött idő kárára kőkemény kompromisszumokat kötni, annyit csak ritkán ér egy karrier.

Hogy ilyenkor lehetne a csúcsra érni? Tanulás? Karriertervek? Ugyan már! Azok elszálltak a gyerek(ek)kel otthon és a középszar fizetésért legalább családbarát munkaidőt kínáló, biztos állásban töltött évekkel. A legtöbben sosem tudnak felzárkózni a velük együtt induló férfi kollégákhoz sem fizetésben, sem karrierben. És nem, nem csak arról van szó, hogy a sztereotípiák és a szexizmus tartja alacsonyabb beosztásban a nőket. Mi magunk is sokszor halogatjuk, majd az évek múltával feladjuk a szakmai ambícióinkat.

A nők életében hatalmas esélyt is hordozó fordulópont lehet a gyerekekkel otthon töltött idő. Nagyon sok sikeres vállalkozás nőtt már ki az otthoni évek alatt, vagy az után elkezdett új karrierutakból. A férfiak számára ilyen éles váltásra módot adó időszak általában nincs életük során. A nők kényszerből ugyan, de megkapják a lehetőséget, hogy újragondolják, mi az, ami igazán érdekli őket.

A korral új esély jön(ne)?

Pont ez az életkor lenne az, amikor a nők megmutathatnák, mit tudnak. Amikor már nem kell gyerekekért rohanni, szülni sem fognak, de övék a tudás, a tapasztalat. Egy sor szakma van, amelyben a felhalmozott tudás inkább előny. A férfiak eddigre már kifutották magukat, elméletileg megfelelő lenne az idő arra, hogy a nő következzen és megmutassa mit tud. Ha hagynák...

A valóságban a nők többségét már rég "helyretette" a közvélemény. Öreg már mindenhez - tartják róluk és sokan magukról is. A munkáltatók is többnyire csak röhögnek a bajszuk alá ha arra gondolnak az "idős" negyevenes kolléganőnek még komolyabb tervei lehetnek. Na igen, végül is már csak huszon-egynéhány évről van szó, ugyebár...

Valószínűleg tényleg kevesen mernek karrierépítésbe kezdeni negyvenes éveikben. Belefáradnak, belefásulnak a két műszakos gyereknevelős évekbe, amikor munka mellett még övék a háztartás, a lecke-ellenőrzés. Vannak akik túl vannak már váláson is, és sokan már a szüleiket is eltemették. Lehet, hogy tényleg már csak arra vágynak, hagyják őket békén? Nem lenne muszáj hogy így legyen.

Ameddig azonban a nők maguk is beletörődve veszik tudomásul negyven-ötven évesen, hogy már nem számíthatnak a hátralévő 25-30 munkával töltött évben semmire, legfeljebb normális nyugdíjra, jó egészségre és szép unokákra, addig nem sok remény van a változásra.

Ideje lenne a médiának, a véleményformálóknak megrázniuk magukat és felvenni a lépést. A nő negyven felett is nő, negyven felett is elkezdhet karriert építeni, lehet tartalmas élete, lehet sikeres üzletasszony, politikus, akár a szabad világ elnöke is.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.