https://444.hu/assets/2014-04-28T070234Z_1605515808_GM1EA4S0JCP01_RTRMADP_3_MYANMAR-ROHINGYA.jpg

A pokol ott kezdődik, amikor már az orvosokat is elkergetik

külföld
2014 május 04., 17:59
comments 56

A rohingyák a világ egyik leginkább nyomorúságos sorban élő kisebbsége. A muszlim közösség Mianmar észak-nyugati részén él, teljes elszigeteltségben és kiszolgáltatottságban, a többségi, buddhista társadalom gyűlöletének kitéve.

A Reuters riporterei azután utaztak be a menekülttáborokba, hogy a mianmari kormány év elején több nemzetközi civil szervezetet kiutasított az országból, köztük az Orvosok határok nélkül nevű egészségügyi szervezetet is. A szervezet több mint két évtizede volt jelen az országban, ők látták el az ország 30 ezer HIV-fertőzöttjét is. A kormány azután döntött a kitiltásáról, hogy a szervezet kiadott egy jelentést, ami szerint munkatársaik a rohingya kisebbség tagjait látták el egy olyan, etnikai alapú vérengzés után, ami az ország hivatalos álláspontja szerint meg sem történt.

Azok pedig, akik ottmaradhattak segíteni, azóta pokolibb helyzettel kell megküzdjenek, mint korábban bármikor. Az alultápláltság, az éhezés mindennapos a táborokban, ahova az etnikai konfliktusok elől menekültek otthonaikból a rohingyák.  Az alatt a három hét alatt, amióta a nemzetközi orvoscsapatot kiutasították az országból,  az egyik táborban dolgozó önkéntes szerint hat gyerek halt meg.

Mianmarban a rohingyákat úgy kezelik, mint akik jogosulatlanul élnek ebben az országban. Nem kaphatnak állampolgárságod, holott többségük családja generációk óta ugyanott él. Egy friss ENSZ-jelentés szerint a térségben nincs elég élelmiszer, friss víz és elegendő gyógyszer. Hogy 2012-ben hogyan szabadult el Rakhine államban a pokol, és miért kellett rengeteg rohingyának táborokba menekülnie, arról itt írtunk hosszabban.

A kormány szerint persze minden a legnagyobb rendben van. Rakhine állam kormányának szóvivője, Win Myaing azt kevéssé hihető történetet mondta el a Reutersnek, hogy ezekben a táborokban él pár ember, akik minden odalátogatónak ugyanazokat a beteg gyerekeket mutogatják. Amikor pedig a kormány felkínálta, hogy segítséget nyújtana, az ajánlatot visszautasították.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kormánya felszólította már a mianmari kormányt, hogy engedjék vissza a segélyszervezeteket, de mindennek eddig nem sok hatása volt. Barack Obama várhatóan az országba utazik az év végén, mert idén Mianmar látja vendégül régiós csúcstalálkozón a környék fontosabb gazdasági szereplőit. A jelek szerint nagy lesz rajta a diplomáciai nyomás, hogy visszaállítson olyan szankciókat az országgal szemben, melyek a katonai junta 2011-es bukása óta szűntek meg. Múlt héten Malajziából már figyelmeztette a mianmari kormányt, hogy országuk nem fog sikerre jutni, ha elnyomják a muszlim lakosságot.

A táborokban viszont hétről hétre romlik a helyzet. Az NGO-k távozása óta nem tudni pontosan, hányan éhezhetnek, és hogy mennyi gyógyszerre lenne szükség.

photo_camera Rohingya nők gyermekeikkel, a Khaung Dokkha táborban. A menekülttáborokba az etnikai konfliktusok és merényletek elől menekülnek a rohingyák. (REUTERS/Minzayar)
photo_camera A kiutasított egészségügyi NGO, az Orvosok határok nélkül több mint félmillió rohingya orvosi ellátást biztosította. Azért kellett távozniuk, mert szóvá tették, hogy kezeltek olyan embereket is, akik januárban erőszak áldozatai voltak. A kormány tagadja, hogy bármi ilyesmi történt volna. (REUTERS/Minzayar)
photo_camera (REUTERS/Minzayar)
photo_camera Tin Aung Zin kilenc éves. Január óta kómában van, akkor korábbi otthonukban törtek rájuk és verték össze családját. Utána kerültek a táborba (REUTERS/Minzayar)
photo_camera Súlyosan alultáplált, 25 napos ikrek Dar Paing táborban. (REUTERS/Minzayar)
photo_camera Bátyja tartja súlyosan alultáplált testvérét ( REUTERS/Minzayar)
photo_camera A megmaradt gyógyszereket feketepiacon lehet megvásárolni, már amikor éppen van mit. Van, amikor közelben élő buddhisták csempésznek be gyógyszereket a táborba, ezt azonban titokban kell tenniük, mert saját közösségük nem fogadná ezt el (REUTERS/Minzayar)
photo_camera Halott gyermekét letakaró anya. Asoma Khatu három hónapos volt, láz és gyomorrontás vitte el az életét Kyein Ni Pyi táborban. ( REUTERS/Minzayar)
photo_camera A World Food Program segélyszervezet élelmiszert oszt a Thae Chaung menekülttáborban. (REUTERS/Minzayar)
photo_camera Egy beteg rohingya fiú vár orvosi ellátására egy szükségklinikán (REUTERS/Minzayar)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.