https://444.hu/assets/us_army_kabul_afghanistan.jpg

A CIA kirúgta saját afgán törzsi harcosait, véres nyár jöhet

külföld
2014 május 05., 19:20
comments 28

Afganisztán 2001 óta tartó és idén hivatalosan is véget érő megszállása óta az amerikai hadsereg és az általuk kiképzett afgán fegyveres erők mellett volt még egy fontos szereplője a tálibok és az al-Kaida elleni harcnak.

A CIA saját büdzséjéből több paramilitáris csoportot is fenntartott. Magyarán, pénzt adott olyan afgán törzsi harcosoknak, akik enélkül talán az amerikaiak ellen harcoltak volna, így viszont inkább a tálibokat ritkították a legveszélyesebb vidékeken, a pakisztáni határ mentén.

Ezeknek a csoportoknak a szerződéseit most felmondják. Néhányukét már me meg is szüntették, komoly terhet róva evvel az afgán haderőre. "Némelyikük nagyon fontos helyszíneken dolgozott, így oda saját csapatokat kellett küldjünk" - nyilatkozta a távozó elnök, Hamid Karzai szóvivője.

Összességében több ezer afgán harcolt a CIA pénzéből a tálibok ellen. Az, hogy most új kenyéradó gazda után nézhetnek, az elmúlt éveknél véresebb nyarat - vagy ahogy Afganisztánban becézik, harci idényt - és a korábbiaknál látványosabb terrortámadásokat ígér.

A CIA visszavonulása még az amerikai törvényhozókat is meglepte. Ők azt gondolták, hogy az amerikai csapatok kivonása után ezek a helyi alakulatok még megmaradnak, és tovább szolgálják az amerikai érdekeket. A CIA viszont úgy gondolta, hogy a kivonulással párhuzamosan saját műveleteiket is befejezik.

Ami annyiban logikus is, hogy a CIA a hadseregtől kapott logisztikai támogatást. Márpedig pillanatnyilag az optimista forgatókönyv szerint is legfeljebb tízezer amerikai katona maradna csak az országban 2014 után, mindössze hat bázison - hogy ez így lesz-e, az azon is múlik, hogy ki nyeri az elnökválasztást és meddig húzódik a döntés Karzai utódjáról. Mert Karzai nem írta alá a csapatokról szóló hosszútávú megállapodást, így azt már utódjával kell megkössék az amerikaiak.

Hamarosan két nagyon fontos CIA-s alakulatot is feloszlathatnak:

  • A 750 fős Kunari Terrorellenes Üldözőcsoportot (CPT);
  • és a 3500 fős Khosti Véderőt.

Khost Afganisztán tán legveszélyesebb tartománya, közvetlenül a pakisztáni tálibok bázisai mellett. A véderő szétszéledése okozhatja majd a legnagyobb gondot az afgán haderőnek, mert ez akadályozta meg a Haqqani-hálózat, a pakisztáni tálibok legveszélyesebb csoportjának átszivárgását. A CPT pedig az afgán al-Kaida ellen harcolt.

Egy 950 fős CPT a Khosttal szomszédos Paktikában is harcolt, ezt már egyik napról a másikra fel is oszlatták. Az eredmény:

A tálibok szinte azonnal elfoglalták a bázisaikat, ahonnan az afgán haderő csak egy hónap alatt tudta kiűzni őket.

A CIA-harcosok szerződtetésére tán még lenne is pénze az afgán kormánynak, de hiába próbált toborozni. "Ugyanannyi pénzt ajánlottunk nekik, de csak úgy száz mondott igent" - mondta erről Karzai szóvivője. (Via The Daily Beast. Nyitókép: Cherie A. Thurlby, US ARMY / Flickr)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.