Több mint 1200 indiai képviselőjelölt ellen bűnvádi eljárás zajlik

bűnügy
2014 május 06., 13:10
comments 2

Az áprilisban kezdett, szakaszosan zajló indiai parlamenti választások képviselőjelöltjei közül több mint 1200 jelenleg is bűnvádi eljárás alatt áll. A politikusok bűnlajstromán a nemi erőszak mellett az emberrablás, zsarolás, sőt emberölés is szerepel – derült ki az indiai Demokratikus Reform Társasága (ADR) adataiból.

Az ahmedábádi székhelyű civil szervezet szerint India nagy részén az erőszak és politika elválaszthatatlan egymástól: a politikai pártok a helyi maffiával szövetkezve akarják megfélemlíteni a riválisaikat. Az indiai törvények csak azokat tiltják el politikai hivatal viselésétől, akik ellen jogerős ítélet van érvényben, de a bíróságok túlterheltsége miatt sokszor évekig, sőt évtizedekig is eltarthat, míg egy ügy eljut eddig a szakaszig.

Atik Ahmed Uttar Prades-i képviselőjelölt az egyik példa, akinek számláján többtucatnyi bűncselekmény, köztük politikai ellenlábasának meggyilkolása szerepel. A politikus 18 hónapig volt börtönben, ahonnan óvadékkal szabadult. Az ADR szerint az észak-indiai államot kormányzó Szamadzsvadi (Szocialista) Párt képviselőjét még egyszer sem ítélték el, és a politikus tagadja az ellene felhozott vádakat.

Umes Szinha, a helyi választási bizottság vezetője elmondta: a jelöltek háttere miatt az India legnépesebb államának számító Uttar Pradesban 15 választókörzetből 10-ben rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek érvénybe a szerdai választások miatt. A rendőrök fegyvereket koboztak el és folyamatosan rajta tartják szemüket a köztudottan politikusokhoz kötődő bűnbandák tagjain.

Indiában a több szakaszban zajló választások biztonságos lebonyolítását országszerte rendőrök és katonák százezrei szavatolják. A szavazáson az 545 tagú alsóházat (lok szabha) választják újra. Az utolsó fázist hétfőn tartják, az eredmények pedig május 16-án várhatók. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.