Kornai János szerint kívánatos a tandíj bevezetése

oktatás
2014 május 08., 18:32
comments 18

A Harvard és a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusa csütörtökön a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán diákok kérdéseire válaszolva kijelentette,

habozás nélkül

a tandíj bevezetésének pártján áll. Szerinte ki kell számolni, hogy mennyibe is kerül egy hallgató képzése, és a tandíjnak nemcsak ezt az önköltségi árat, hanem szerény mértékű profitot is tartalmaznia kellene az egyetem számára. A tandíj fedezetére több forrással is lehet számolni, Kornai szerint a családok is nagyobb részt vállalhatnak abból, de ott van például a diákhitel is, és mivel egy diplomás két és félszer annyit keres, mint egy egyetemet nem végző, lenne miből visszafizetni azt.

Az állam feladata elsősorban a rászoruló diákok támogatása, és fontos részt kell vállalnia a családi hátterük miatt hátránnyal indulók felzárkóztatásából is. Kornai hozzátette, hogy a tandíj bevezetése nem történhet egyik pillanatról a másikra, annak fokozatosan kell történnie. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.