Kornai János szerint kívánatos a tandíj bevezetése

2014 május 8., csütörtök 18:32
18

A Harvard és a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusa csütörtökön a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán diákok kérdéseire válaszolva kijelentette,

habozás nélkül

a tandíj bevezetésének pártján áll. Szerinte ki kell számolni, hogy mennyibe is kerül egy hallgató képzése, és a tandíjnak nemcsak ezt az önköltségi árat, hanem szerény mértékű profitot is tartalmaznia kellene az egyetem számára. A tandíj fedezetére több forrással is lehet számolni, Kornai szerint a családok is nagyobb részt vállalhatnak abból, de ott van például a diákhitel is, és mivel egy diplomás két és félszer annyit keres, mint egy egyetemet nem végző, lenne miből visszafizetni azt.

Az állam feladata elsősorban a rászoruló diákok támogatása, és fontos részt kell vállalnia a családi hátterük miatt hátránnyal indulók felzárkóztatásából is. Kornai hozzátette, hogy a tandíj bevezetése nem történhet egyik pillanatról a másikra, annak fokozatosan kell történnie. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt