Rosszul ütötted be a PIN-kódodat? Lefröcskölünk savval!

ÁLLAT
2014 május 08., 08:13
comments 18

A brit tudósok a fasorban sincsenek, ugyanis svájci tudósok kísérletezték ki az évszázad legfurfangosabb elrettentő módszerét, amivel szerintük a bankautomaták fosztogatóit móresre lehetne tanítani. Az ötletet egy futrinkaféle ragadozó bogár, a bombardier beetle adta (magyarul sehol se találom, ha valaki tudja, hogy hívják, írja már be). Szóval ez a bombázóbogár testének különböző kamráiban kétfajta vegyi anyagot, hidrogén-peroxidot és hidrokinont tárol, aztán amikor felidegesítik, és védekezésre kényszerül, elegyíti és kifecskendezi a két anyagot, és olyan forró gázt bocsát ki, ami képes megégetni az emberi bőrt.

Ezen a videón látható, mi történik:


Ezt a folyamatot utánozták le az ETH Zürich Egyetem kutatói, csak ők hidrokinon helyett mangán-dioxidot használtak, és bogáréhoz hasonló eredményre jutottak.

Bár a svájci tudósok kifejezetten bankautomata-fosztogatók ellen ajánlják a módszert, a felhasználási lehetőségek száma végtelen, én például el tudom képzelni bicikli-, autó- és mobiltelefon-tolvajok ellen, nem beszélve az óvodai felhasználásról. Mert mi van, ha egy kisgyerek jogosulatlanul eltulajdonítja óvodás társának homokozólapátját? Csak nem hagyjuk, hogy büntetlenül megússza?
(The Atlantic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.