Szabad-e a Jobbikkal vitatkozni?

mélyebb
2014 május 08., 07:52

Ez a kérdés már nem kérdés. Volt olyan időszak, amikor a Jobbikot legitim módon ki lehetett rekeszteni a vitából, de az idő őket igazolta. Nem igazuk lett, csak kiderült, hogy ők és gondolataik valóban képviselnek egy szélesebb réteget Magyarországon. Ez persze nagyon rossz hír, de ettől még így van. Innentől viszont öngyilkosság lenne kirekeszteni őket a magyar közbeszédből.

Az ATV úgy döntött, hogy évtizedes elvét feladva mostantól jobbikos politikusokat is meghív a műsorába. Ez a döntés azonban semmi más, mint fejet hajtás a realitások előtt. A Jobbik Magyarország harmadik legerősebb pártja és az ország számos területén egyre inkább kettes számú tényező.

És ezzel a közbeszéd megkerülhetetlen részei.

Persze a maga idejében megvolt a Jobbik kizárásának a maga logikája. Dönthet úgy egy politikai közösség, hogy bizonyos nézeteknek nem ad nyilvánosságot. Egy, az általános választójogon alapuló demokrácia keretei között azonban ez a megközelítés csak addig működik, amíg a szóban forgó nézetek képviselői csekély támogatással rendelkeznek az országban. Egy olyan helyzetben azonban, ahol az elhallgatott témák közérdeklődésre számot tartónak, neadjisten égetőnek bizonyulnak, az elhallgattatás nagyon könnyen visszaüthet. Mint ahogy vissza is ütött. A Jobbik esetében konkrétan az történt, hogy ahogy negligálta a párt üzeneteit a magyar sajtó és a mainstream pártok, úgy negligálták magát a pártot és szavazóikat is.

A Jobbikról a végletesen leegyszerűsített szlogenjein kívül mindmáig szinte semmit nem tudunk.

Nem ismerjük a korábbi kilépések, kizárások történetét - Szegedi Csanád ügye kapcsán is csak Szegedi változatát hallottuk. Még csak célozgatás szintjén se jelent megszinte semmi a Jobbik finanszírozásáról. Pedig nagyon is jó volna tudni, hogy miből is tartanak fent egy ma már országos pártszervezetet, illetve hogy mennyire hálás nekik a moszkvai vagy a teheráni vezetés.

Ez a hallgatás azt eredményezte, hogy a Jobbik a közvélemény szemében szinte szűz maradhatott.

Ezért aztán mindmáig komoly meggyőző erővel játszhatja el az ártatlan outsider szerepét, ezáltal is hitelességet teremtve hajmeresztő elképzeléseiknek.

Annak az időszaknak már rég vége, igazából már 2010-ben vége kellett volna, hogy legyen, amikor a jóízlésre, a magyar történelemre vagy az ország érdekére való hivatkozással a Jobbik nézetei kirekeszthetőek lettek volna a magyar közbeszédből. Azok ugyanis mostanra nagyon is itt vannak, és az eddigi kizárás csak átadta a szóban forgó témákat a Jobbiknak, illetve monopol helyzetet biztosított bennük a párt véleményének.

Itt az ideje komolyan venni a szavazóikat és velük együtt a Jobbikot is. Nem kellemes érzés, de nincs más választás.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.