A kutya, ami megelevenedett egy érméből, majd versenyautóba ült

TECH
2014 május 09., 13:21
  • Doge-ot, vagyis a felkavart tekintetű Shiba Inut és a belőle született mémet, valószínűleg már senkinek sem kell bemutatni.
  • Néhány embernek eszébe jutott, hogy a mémből pénzt lehetne csinálni. Szó szerint. Így született a Dogecoin.
  • Ami egy Bitcoinhoz hasonló digitális valuta. A fő különbség, hogy amíg a BTC árfolyama több száz dolláron ugrál, addig Doge pénzét még a forint is gond nélkül padlóra küldené már a mérlegelésen.
  • De a Dogecoin nem akar igazi valuta lenni. Egy Twitteren elterjedt poénként indult 2013 végén, és az akkori két legnagyobb internetes trendet, a Bitcoint és a Doge mémet akarta meglovagolni.

Sikerült neki, nem is akárhogy.

A Dogecoin egy unatkozó programozó, Billy Markus, és egy nála is unatkozóbb marketinges, Jackson Palmer szerelemgyermeke. A Bitcoin forráskódja alapján alkották meg, a fő célja pedig az volt, hogy egy vicces valuta legyen, ami szakít a Bitcoin sötét sztorijaival, ezáltal pedig szélesebb réteget is elér. December 8-án aztán hivatalosan is elindult a buli.

Az egész Dogecoin-hálózatot úgy kell elképzelni, mint egy nagy, közös munkafolyamatot. Két programot tölthetünk le, egy pénztárca és egy bányász klienst. Viszont ha nem vagyunk hivatásos geekek, és nincs egy Paks 3 a spájzunkban, hogy a gépünket hajtsa, nincs sok értelme belekezdenünk a bányászatba. Akit mégis érdekelnek a részletek, az ide látogasson.

A kibányászott pénz is felhasználódik előbb-utóbb egy tranzakció során, amit mások megint feldolgoznak, újabb adag pénzt generálva, és így tovább, és így tovább. Egyre több dogecoin születik a munka során, ha pedig mi sem akarunk kimaradni a buliból, kb. 10 perc alatt hozzájuthatunk pénztárcánkhoz és első érméinkhez. (Lemértem, tényleg.)

Azért a kerítés nem kolbászból volt

A Dogecoin valós értéke azonban hihetetlenül alacsony. A cikk írásakor egy dogecoin 0,000453 dollár (kb. 0,09 Ft.) és akkor sem volt sokkal magasabb, amikor a többi digitális pénz értéke megrogyott. Ezért pedig nem lehetett rendes fizetőeszközként használni.

És ez volt a siker kulcsa.

A Reddit és a 4chan fórumozói, akik stílusukból és érdeklődésükből adódóan egyből a Dogecoin legnagyobb felhasználói lettek, cukorkaként kezdték osztogatni felgyülemlett digitális érméiket.

Ez a rendszer viszont testvéries módon működött. Ha kaptál néhány dogecoint, azt tovább passzoltad másnak, aki akart szerezni. Így mindenki kipróbálhatta, milyen érzés internetes faszagyereknek lenni. Az egész átment szórakozásba és jófejségbe, ez pedig elkezdett nagy méreteket ölteni.

Borravalóból adomány

A baráti pénzosztogatásokból adománygyűjtések lettek. A Palmer vezette Dogecoin Alapítvány 30 000 dollárnyi dogecoint (ez kb. 6,5 millió forintnak és 70 millió mémpénznek felel meg) gyűjtött a Szocsiba igyekvő jamaikai bobcsapatnak. A Doge4Kids projekt keretében szintén 30 000 dollár értékben küldtek segítő kutyusokat a rászoruló családoknak és gyermekeknek. De a kenyaiak víztárolóiba is beleadtak.

Ezeknél társadalmi szempontból jóval kevésbé hasznos, de a médiában annál felkapottabb téma volt mostanában, hogy a Reddit pénzmágnás fórumozói 50 000 dollárt gyűjtöttek össze Josh Wise NASCAR versenyzőnek, aki szponzor híján nem állhatott volna rajthoz Talladegában. A pénzt át is passzolták, Wise Shiba Inukkal hajtott Ford Fusion lovasszekere pedig a 20. helyen vágtatott be a vasárnapi futamon.

Nektek lenne szívetek megelőzni?
photo_camera Nektek lenne szívetek megelőzni?

És még nincs vége

Az egész őrület odáig fajult, hogy ma már nemzetközi Dogecoin nap keretében szeánszoznak a hívők. A rendezvényen büszke szülőhöz mérten Palmer beszélt a legtöbbet.

"Azt hiszem, a leginkább szembetűnő dolog a dogecoinnal kapcsolatban az a sok adományozás. Meg kell tartanunk a pozitív közösségi szellemet."

Profi pénzügyi meglátásai is voltak:

"Egy digitális pénz lényegét nem annak kéne megszabnia, hogy mit vásárolhatsz belőle. Nem szabad úgy felkelni minden nap, hogy azon aggódj, mennyit ér egy dogecoin, vagy bitcoin. Sosem szabad elfelejtenünk azt a tényt, hogy ez egy kutya egy érmén."

Pedig amúgy van pénz a pénz mögött. Vagyis lehetne. Palmert eddig is keresték már meg befektetők, hogy belefeccöljenek a Dogecoinba, de ő mindet visszautasította. Mert a Dogecoin nem tartozik máshoz, csak ahhoz a közösséghez, aki eljuttatta idáig. A Dogecoin az internet pénze. Ez valószínűleg tényleg így van, ugyanis januárban már

több tranzakció folyt a kutyás pénzzel, mint bármely más digitális valutával együttvéve.

Az előny pedig tovább nőhet. Az alapítvány több érdekességet is tervez májusra (most van május), szóval mindenki hegyezze a saját, vagy a házi Shiba Inuja fülét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.