Az újbudai Fidesz szerint szakmai döntés született az önkormányzati választókerületekről

POLITIKA
2014 május 09., 10:40
comments 6

Légből kapottnak nevezete Újbuda fideszes polgármestere a szocialisták állítását az önkormányzati választási körzethatárok átalakításáról. Hoffmann Tamás szerint jegyzői hatáskörben, szakmai döntés született a választókerületekről – írja az MTI.

A polgármester, aki egyben a XI. kerületi Fidesz elnöke is, Józsa István szocialista politikus szerdai állításaira reagált. Józsa szerint megsértette az emberek szabad választáshoz való jogát a Fidesz azzal, ahogyan Budapest XI. kerületében átszabta az önkormányzati választókerületeket, mivel azokat úgy alakították ki, hogy a természetesen összefüggő városrészeket kettévágták. Szerinte a módosítások egyértelműen a Fidesz választási érdekeit szolgálják.

Hoffmann szerint az MSZP-s politikus összevissza beszél, és nem hajlandó tudomásul venni, hogy leszerepelt Újbudán. A körzethatárok jó része a módosítás után is ugyanaz maradt, mint 2010-ben volt, ráadásul a Fidesz akkor 17 körzetből 16-ban győzött – mondta Hoffmann.

Az intézkedés szerinte nem sérti a választók érdekeit, a szavazókörök újrarajzolása pedig törvényesen történt. A választási törvény írja elő, hogy a választókerületekben nem lehet 15 százaléknál nagyobb eltérés a választópolgárok számában. A körzethatár-módosítással a választókat nem éri hátrány, és nem korlátozódik a szabad választáshoz való joguk sem – állítja.

Már a 2010-es önkormányzati választáson sem a városrészek alkották az egyes újbudai választókörzeteket. Hoffmann:

„Józsa István ma már arra sem emlékszik kristály tisztán, hogy 2010-ben az MSZP-s és SZDSZ-es politikusok által vezetett kerületben mindenféle egyeztetés nélkül rajzolták át a választási térképet.”

Az április 6-i választások eredményét azért sem vehette figyelembe az új beosztás, mert a törvényi előírásoknak megfelelően azt már március 19-én közzétette a jegyzői iroda – közölte Hoffmann, aki még egyet beefelt Józsának:

„Érthető, hogy kereken 50 napra volt szüksége Józsa Istvánnak, hogy feltűnjön számára, a helyi választási bizottság által is elfogadott körzethatár módosítás, hiszen nem a kerületben, hanem Diósdon él.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.