Pálinkás József ráhajtott az EU-biztosi posztra, pedig arra Navracsicsot nézték ki

Bár a kormányalakítási találgatások eddigi egyetlen biztos pontja az volt, hogy Navracsics Tibor már nem lesz igazságügyi miniszter, legfeljebb átmenetileg külügyminiszter, hogy aztán az újonan alakuló Európai Bizottságban ő legyen a Magyarország által delegált biztos, az Index értesülései szerint most az MTA most távozott elnöke, Pálinkás József is bejelentkezett a posztra.

Pálinkás állítólag a tudományokért és kutatásokért felelős biztos posztját szemelte ki magának. Ez az, amiről az Index szerint "sokan úgy vélik, hogy erre a posztra tudóst, kutatót kell jelölni, nem olyasvalakit, akinek csak jogi vagy politikai háttere van".

Mondjuk van abban valami, hogy ne jogászok foglalkozzanak a tudománnyal, mert a végén még olyanokat mondanak, hogy az akácfa észak-amerikai származása "csak egy balliberális vélemény".

Ahhoz, hogy Pálinkás biztos lehessen, nem elég Navracsicsot elütnie a lehetőségtől. A posztra esélyesnek tartják a szlovák Maroš Šefčovičot, az eddigi oktatási és kulturális biztost, illetve a lengyel Jerzy Buzeket, aki pedig akadémiai tanár.