Az európai ember nő, mint a dudva

Száz év alatt több mint tíz centit nőttek az európaiak.  Az 1860 és 1980 közötti magassági adatokat Tim Hatton brit közgazdász gyűjtötte össze és elemzte, és az Oxford Economic Papersben megjelent tanulmányából a Business Insider írt cikket. Ilyen érdekes dolgok derültek ki:

  • Napoleon a maga korában egyáltalán nem számított alacsonynak, sőt, magasabb volt (167 cm), mint az akkori francia átlag.
  • Az európai emberek jobban nőnek, mint a dél-amerikaiak, dél-ázsiaiak és afrikaiak.
  • A magasságnövekedés két legfontosabb oka a táplálkozás és a higiénés  körülmények javulása lehet. De érdekes módon a „kényelmesebb életforma” is szerepet játszhat. (Tudniillik a test a táplálékból előállított energiából többet fordíthat a növekedésre.)
  • Sokáig az észak-amerikak magasabbak voltak az európaiaknál, de ma már Európa vezet. John Komlos amerikai közgazdász ezt a jobb európai egészségügyi ellátás számlájára írja.
  • Európában a legmagasabb nemzet a holland, 184 centiméter a holland férfiak átlagmagasssága.
  • Még a hollandoknál is magasabbak a Dinári-hegység lakói (a hegység Szlovéniától Albániáig, hét volt jugoszláv államon keresztül húzódik), itt több mint 185 centi az átlagmagasság. (És részben megmagyarázza azt is, miért van annyi szerb, bosnyák és montenegrói center az NBA-ben.)
Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.