Az európai ember nő, mint a dudva

Egészségügy
2014 május 10., 19:52
comments 25

Száz év alatt több mint tíz centit nőttek az európaiak. Az 1860 és 1980 közötti magassági adatokat Tim Hatton brit közgazdász gyűjtötte össze és elemzte, és az Oxford Economic Papersben megjelent tanulmányából a Business Insider írt cikket. Ilyen érdekes dolgok derültek ki:

  • Napoleon a maga korában egyáltalán nem számított alacsonynak, sőt, magasabb volt (167 cm), mint az akkori francia átlag.
  • Az európai emberek jobban nőnek, mint a dél-amerikaiak, dél-ázsiaiak és afrikaiak.
  • A magasságnövekedés két legfontosabb oka a táplálkozás és a higiénés körülmények javulása lehet. De érdekes módon a „kényelmesebb életforma” is szerepet játszhat. (Tudniillik a test a táplálékból előállított energiából többet fordíthat a növekedésre.)
  • Sokáig az észak-amerikak magasabbak voltak az európaiaknál, de ma már Európa vezet. John Komlos amerikai közgazdász ezt a jobb európai egészségügyi ellátás számlájára írja.
  • Európában a legmagasabb nemzet a holland, 184 centiméter a holland férfiak átlagmagasssága.
  • Még a hollandoknál is magasabbak a Dinári-hegység lakói (a hegység Szlovéniától Albániáig, hét volt jugoszláv államon keresztül húzódik), itt több mint 185 centi az átlagmagasság. (És részben megmagyarázza azt is, miért van annyi szerb, bosnyák és montenegrói center az NBA-ben.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.