Árad a Rába

2014 május 13., kedd 12:24
5
Csákánydoroszlón a folyó (Varga György/MTI)

A folyó közel 25 kilométernyi szakaszán van első- és másodfokú készültség: Szentgotthárd térségében 11,4 kilométer töltésen elsőfokú, Körmend térségében 13,3 kilométer töltésen másodfokú a készültség.

Jelenleg is intenzíven árad a Rába Körmendnél, a szakemberek szerint a folyónak ezen a szakaszán harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére is szükség lehet. A 86-os számú főúton vízátfolyásokra kell számítani. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint Vas megyében jelenleg négy alsórendű útszakasz van lezárva az árvíz miatt.

A töltésben lévő zsilipeket lezárták. A Sajó-Bódva-Hernád térségében az árvízvédelmi rendszerek állapotát és a Bódva menti védvonalakat, szükségtározók állapotát ellenőrizték. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a magyarországi és a külföldi hidrometeorológiai eseményeket.

A mostani áradást a vasárnap reggel óta lehullott nagy mennyiségű eső váltotta ki. Mivel péntekig még sok csapadék eshet, messze még az áradás vége. Szentgotthárdnál várhatóan első, Körmendnél pedig másodfok közeli értékekkel tetőzhet a folyó. A Rába középső és alsó szakaszain fokozatosan egymásra torlódó árhullámok hatására első fok körüli lehet majd a vízszint.

A legfrissebb előrejelzések alapján, a Rába vízrendszerén továbbra is marad a változékony időjárás és a következő hat nap mindegyikén várható több-kevesebb csapadék. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt