Az interneten is perifériára szorult a magyar diplomácia

POLITIKA
2014 május 13., 13:29
comments 56

Az ukrán válság kezelése miatt egyre nagyobb világpolitikai befolyásra szert tevő lengyel külügyminiszter, Radek Sikorski posztolta azt az elemzést, ami azt vizsgálta, hogy hetven ország külügyminisztereinek milyen a közösségi hálója. A kutatás alapfeltevése az volt, hogy a Twitter ma már a világpolitikában is fontos tényező, és minisztériumok számára is a leggyorsabb információs felületté vált.

Hogy ez mennyire így van, arra a legfrissebb példa, hogy az orosz miniszterelnök-helyettes, Dmitrij Rogozin is Twitteren fenyegette a napokban Romániát.

A digitális diplomáciával foglalkozó DigDip blogon azt nézték meg, hogy melyik külügyminiszter Twitter-fiókját hány kollégája követi, illetve hogy a vizsgált miniszter (vagy persze a titkársága, aki adott esetben kezeli a fiókot) hányat követ. Az adatokat utána vizuálisan ábrázolták, kirajzolva belőle a külügyminiszterek közösségi hálózatát.

Ez lett belőle:

photo_camera (via http://digdipblog.com/)

Szerencsére nem nehéz megtalálni a magyar külügy webkettes jelenlétét ebben a rengetegben. A közösségi hálózat legszélén, felül található meg Magyarország. Gyakorlatlag bármiféle összeköttetés nélkül a többiektől.

És persze lehet erre azt mondani, hogy ez csak egy béna Twitter-fiók, de azért beszédes, hogy melyik országok külügyminiszterei tartották fontosnak, hogy beágyazott, a kollégáik munkáit követő fiókot tartsanak fenn.

A külügyminisztériumhoz mi nem is találtunk külön Twitter-fiókot, az éppen távozófélben lévő Martonyi János honlapjáról a kormány Twitterére irányít át a link. Ami április 7-én frissült legutóbb.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.