Keresztény Színházi Fesztivál lesz Budapesten

A Keresztény Színházi Fesztivál nyitónapján Dörner György, a házigazda Újszínház direktora (← ezt nem én írtam, hanem az MTI!) és Kerényi Imre, Az a szép, fényes nap című premierdarab rendezője sajtótájékoztatót tartott a budapesti Újszínházban.

Színházi előadások, beszélgetések, koncertek és kiállítás is várja az érdeklődőket május 16. és 22. között az első KSZF-en, aminek a budapesti Újszínház és a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom ad otthont. A hagyományteremtő céllal indított fesztivál célja (a hagyományteremtésen kívül), hogy a kulturális értékeken keresztül a keresztény erkölcsöt is a nézőkbe plántálja – mondta Dörner György.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az Újszínház előadásában bemutatják a Szabó Magda Az a szép, fényes nap című művét Kerényi Imre rendezésében, illetve Kocsis István Árva Bethlen Kata, Pozsgai Zsolt Szeretlek, Faust!, Sík Sándor István király, és Nyirő József Jézusfaragó ember című alkotása. Az érdeklődők megnézhetik az egri Gárdonyi Géza Színház A fény éjszakája című előadását és a Veszprémi Petőfi Színház Római triptichon című felolvasó színházát.

Dörner György; Géza fejedelem; Kerényi Imre; Szabó Magda

Kerényi Imre; Koncz Gábor; Nagy Zoltán; Szabó Magda

Illyés Tibor MTI-s fotói a Kerényi-féle darab próbájáról

T.S. Eliot Gyilkosság a székesegyházban című darabját a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata adja elő a terézvárosi Avilai Szent Teréz-templomban Vidnyánszky Attila rendezésében. (Kedvcsináló Vidnyánszkyhoz.)

A madridi Teatro Tyl Tyl is vendégszerepel, a spanyol társulat hangszínházi produkcióval érkezik Magyarországra. A fesztiválon fellép Sebestyén Márta, a nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara, Dinnyés József, a Kecskés Együttes és Petrás Mária népdalénekes, kerámiaművész, akinek kiállítása is látható a rendezvényen.

Szakralitás a művészetben címmel beszélgetést is tartanak az Újszínházban, aminek vendége lesz Szentmihályi Szabó Péter és Döbrentei Kornél író, Kiss Ulrich atya, a házigazda Takaró Mihály irodalomtörténész lesz.

A Keresztény Színházi Fesztivál alkalmából az Újszínház igazgatója keresztet állíttat azzal a céllal, hogy minden évben megemlékezzenek a legelső rendezvényről. Nagy Kristóf fafaragó művész fából készült műalkotását az esemény nyitónapján, május 16-án avatják fel a színházban. (Ilyen egy mai keresztre feszítés.)